От х:

Днес в x:

Първи полет на американския изцяло електрически пътнически самолет

Прототип на електрически пътнически самолет се издигна в небето за първи път тази седмица, тихо излитайки от международното летище Грант Каунти в щата Вашингтон на кратко пътуване с девет пътника на борда.

Наречен Alice, самолетът е разработен от базираната във Вашингтон компания за въздушно инженерство Eviation. Задвижван от два електрически задвижващи агрегата magni650, той може да достигне максимална скорост от 481 километра в час с нулеви въглеродни емисии. Тъй като няма реактивни двигатели или изкопаеми горива, също е много по-тих и по-евтин за летене от конвенционален самолет.

За първото си пътуване изцяло електрическият самолет излетя в 7:10 ч. сутринта местно време във вторник за тестов полет, като летя 8 минути на височина от 1066 метра и кацна обратно на летището Грант Каунти.

Тази височина е много по-ниско от височината, на която летят повечето търговски самолети - между 10 и 12 хиляди метра.

Eviation казва, че целта на полета е била да съберат „безценни данни“, които ще им помогнат да оптимизират самолета за търговско производство. Все още има да се извърви дълъг път, преди изцяло електрическите самолети да транспортират пътници до техните ваканционни дестинации, но се предприемат стъпки към тази цел.

Имайки предвид колко важни са въздушните пътувания в глобализирания свят, необходимостта от изцяло електрически самолети е ясна. Авиацията представлява около 2,5 процента от глобалните въглеродни емисии. Въпреки това, тя също така допринася за изменението на климата по редица по-сложни начини, като изпускането на други газове и производството на следи от водна пара в небето. В резултат на това полетите представляват приблизително 5% от предизвиканото от човека затопляне на планетата.

През последните години имаше известен напредък в технологията на електрическите самолети, но индустрията не успя да тръгне, така да се каже. Eviation обаче вярва, че пазарът е готов.

Две базирани в САЩ регионални авиокомпании вече са направили поръчки за 125 самолета Alice, а гигантът в доставките DHL Express е поръчал 12 самолета Alice eCargo.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини