От х:

Днес в x:

Студенти от цялата страна споделят творчество на сцената в Хасково и във Въгларово

    Те са млади и позитивни и смятат, че това трябва да бъде споделено. Водени от любовта си към литературата двамата студенти -Антон Атанасов от Хасково, който е и председател на Студентски клуб „Проф. д-р Асен Златаров” и Милена Мерджанова, секретар на НЧ „Светлина – 1926” в с.Въгларово организират събитие, посветено на литературното творчество. Редом до тях е и председателят на настоятелство на въгларовското читалище Станка Стоянова. Форумът се финансира със средства по програма "Културни инициативи" на община Хасково.

    Тримата са организатори на първото издание на Дните на студентската поезия и проза. Тази вечер изявите са на сцената на читалище „Заря“ в Хасково, а през утрешния ден на читалищната сцена във Въгларово.

    В ранния следобед част от участниците пристигнаха в областния град и заедно посетиха градската библиотека.

    „Разбрахме, че много млади хора от цялата страна имат желание да се изявят като поети и писатели и затова заедно с Антон Атанасов организирахме това събитие. Имаме желаните да им дадем сцена за изявата и градът и селото да станат столици на тяхното творчество“, разказа Милена Мерджанова.

    Идеята на организаторите е да насочат вниманието на студентската общност към селските читалища, като съчетаят в себе си не само читалищна дейност, но и поезия, проза и туризъм. „Една от търсените цели на тези срещи е приемствеността между различните поколения, защото смятаме, че задачата на всяко поколение е да предаде, така да се каже, факлата на традициите на следващото“, категорична е читалищната секретарка.

    Освен студенти, в инициативата ще се включат и ученици от региона.

    Все повече млади хора четата, а това се изразява и в изявите им и заниманията им по литература, казват организаторите. Желанието им е това първо издание на младежкия литературен форум да стане традиция, а защо не и да бъде разширен проектът в бъдеще с издаването на сборник с творчеството на участниците в него.

    Сред участничките в това първо издание е Дебъра Михалева от Стара Загора. Тя е студентка по право в Пловдив. Литературата й е хоби. Сподели, че първите й стъпки в писането са в прозата, но напоследък реди и куплети. „Форуми като този в Хасково и Въгларово дават поле за изява, защото не е толкова лесно на младия творец да бъде чут и това, което се случва сега за мен е едни шанс.“, сподели тя.

    И като доказателството, че когато има искрено споделяне, няма възраст идва участието на Генка Василева във форума. Дамата е от Пловдив, омъжена за хасковлия. Основната й специалност е „инструктор по лечебно хранене“, но в момента е четвърта година студентка в специалност „български език и история“ в ПУ. Тя пише поезия и е най-възрастният участник студент в литературната инициатива.

    „За мен е удоволствие на тези години да мога да се потопя отново в литературата и да бъда сред тези чудесни млади хора. Благодарна съм на тази възможност“, сподели тя. Любовта си към литературата Генка носи още от дете, той като е израснала сред книги покрай майка си, която е била библиотекарка.

    Първата изява на участниците в първото издание на Дните на студентската поезия и проза е тази вечер от 18 часа в

    Камерната зала на читалище „Заря – 1858” в Хасково с музикално-поетичен рецитал.

    На 16-ти юли са инициативите в с. Въгларово: „Читалище мое, моя любов!” – лекция за дейността на читалищата в България с участието на Руска Митева, Станка Стоянова и Милена Мерджанова и „Среща на поколенията” – дискусия за предизвикателствата пред съвременните български творци с поети от региона на Източните Родопи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини