От х:

Днес в x:

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково. Същото важи и за зрелостниците, които наесен ще бъдат студенти редовно обучение. През лятото – от завършване на средното до започване на висшето си образование те също трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка. Причината е, че през този период не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Зрелостниците трябва да подадат декларация по Образец 7 за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителни вноски. Формулярът е достъпен на интернет платформата на НАП в рубриката Здравно осигуряване.

Декларацията се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението. Тъй като в случая това е месец юли, то подаването на декларация №7 и внасянето на първата здравна вноска след това, трябва да се направи най-късно до 25 август.

От офиса на НАП в Хасково напомнят още, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.

Размерът на здравната вноска, уточняват от НАП, е 28,40 лв. и се плаща до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася осигуровката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111Ф
    4 0
    20:11, 29 юни 2022
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 –реалност добре дошла
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини