От х:

Днес в x:

Близнаците Петя и Петьо дадоха курбан за имения си ден в с. Конуш

    Два курбана за здраве и берекет раздадоха на днешния празник на Светите апостоли Петър и Павел в хасковското село Конуш.

    Едното от животните е дарение от местна фирма, другото е сготвено за раздаване от близнаците Петя и Петьо.

    Миряните се събраха в местността около параклиса с чудодейна вода на името на апостолите Петър и Павел. Службата отслужи отец Никола, който пожела на местните хора да се се събират все така в здраве, мир и спокойствие.

    На Петровден именичката Петя Господинова пожела за себе си и брат си, и за всички свои роднини, приятели и съселяните си да бъдат здрави и светите Петър и Павел да благославят семействата и домовете им.

    Тя разказа интересната история на това как родителите им са решили да кръстят на Свети Петър нея и брат й. Първоначално искали да ги кръстат Павел и Павлина, но едната от бабите им не се е съгласила. Така им дали имената Петьо и Петя.

    На днешния празник до параклиса край Конуш дойде и наследникът на жената, инициирала възстановяването на /fgrs n,d;, който  бил разрушен по комунистическо време -Тонка Жекова.

    Светата обител е изградена през 1932 година от бездетно семейство. След разрушаването му, кръстът от него бил хвърлен в кладенеца с вода под обителта. Хората помнели тази история и знаели, че един ден, ако решат да възстановят параклиса, ще знаят точно къде да го намерят. Така и станало през 2005 година- параклисът с чудна вода „Свети апостоли Петър и Павел“ край с.Конуш бил вдигнат отново.

    Празникът в чест на светците е за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град, вярва народът. В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини