От х:

Днес в x:

На Петровден раздадоха курбан за здраве до параклиса край Конуш

    В Конуш празникът на апостолите Петър и Павел се почита от десетилетия в местността Аязмото край селото.

    Празникът в чест на светците е за предпазване от огън, пожари, гръмотевици и градушки. Той съвпада с времето на жътвата и затова на него се работи, но само до обяд, после се празнува. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. В много селища на този ден се правят сборове и курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. 

    Макар и в по-разреден състав, днес конушенци отново се събраха, за да отбележат деня край параклиса, който също носи имената на светите апостоли Петър и Павел. Тържествен молебен отслужи отец Никола. Той освети и курбана, който хасковска фирма дава от години за здраве.

    На трапезата сред дошлите да почетат Петър и Павел седна и именичката Петра Пилева. Сладкодумната жена казва, че е вносна стока-родом е от близкото село Криво поле, в село Конуш е омъжена. Кръстена е на дядо си Петър. „Баща ми ме наричаше винаги Петра-с цяло име, не използваше умалително.“, казва тя и с гордост обяснява, че си носи името и до днес.

    Жената разказва, че навремето по стария календар почитали св. Петър и св.Павел в отделни дни.

    „Бяха наредени Свети Петър, свети Павел, а следващия ден бе отреден за свети Кузма и Дамян-безсребрениците. Когато мама правеше хляб и трябваше да раздадем, раздавахме поотделно за всеки светец.“ Тя и до днес спазва традицията и на всеки свой имен ден раздава питка. Защото е жътва, защото по жътва- казва, се събира хлябът на хората. А на всички именици като нея днес Петра Пилева пожелава: "Свети Петър е с толкова широки ръце, да го почитат, защото той на всички много помага.“

    През 1932 година е започнала традицията да се празнува на този ден в Конуш край параклиса. На този ден на това място през 1934 година, докато са на събора, неколцина млади хора решават да изградят местно туристическо дружество с първи председател Михаил Райчев, припомни Марчо Запрянов. И отбеляза, че и до днес това туристическо дружество съществува.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Хр
      Християнин
      7 -3
      14:51, 29 юни 2020
      Виждам на кадрите Бай Марчо един достоен българин А къде е бившият кмет Младен Марчев защо се крие като ПЛЪХ
    • 2
      Ба
      Бай Онзи
      0 0
      20:38, 29 юни 2020
      Къде и с какво се занимава сега Младенчо след кметуването доколкото си спомням беше герберче
    Последни новини