От х:

Днес в x:

Търсят бяс в колония прилепи в Маджарово

    Колония от 2500 прилепа в Маджарово е изследвана за бяс от екип от Института по биоразнообразие и екосистеми при БАН.

    От Регионалната инспекция по околна среда и води в Хасково съобщиха, че проверката е извършена в края на миналата седмица като част от летния  мониторинг на колонията. Специалисти от РИОСВ-Хасково също са били част от проверката по време на която са са взети проби за бяс при летящите бозайници.

    Според Закона за биологичното разнообразие именно Екоинспекцията е контролиращият орган, който съблюдава за спазването на нормите при улова и вземането на проби от прилепите, които са защитени вид от Закона за биологичното разнообразие.

    Специалистите следят под лупа ролята на пещеролюбивите видове прилепи в България като вектор и резервоар на европейските вируси на бяс.

    При улавянето на  бозайниците са взети проби за  морфометрични показатели, събрани са ниско инвазивни проби за генетичен кръвен анализ от крилната мембрана и уропатагиалната вена за целта на научното изследване.

    От РИОСВ-Хасково припомнят, че в Маджарово се намира една от големите колонии в региона, които обитават урбанизирани територии. Прилепите обитават изоставени сгради в населеното място. Строителни обектисъщо служат за алтернативни убежища за прилепите. Именно там Хелиана Дундарова от ИБЕИ-БАН, в присъствието на двама експерти от Регионалната екоинспекция в Хасково е взела пробите за анализ.

    Сред видовите прилепи, които обитават Маджарово и са обект на изследване, са Miniopterus schreibersii (Дългокрил прилеп), Myotis capaccinii  (Дългопръст нощник) и Rhinolophus euryale (Южен подковонос).

    От всички 35 вида прилепи в Европа, в България се срещат 33 вида, което ги прави уникални за биоразнообразието в страната ни.

    Всички видове от летящия бозайник са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са включени в Споразумението за опазване на популациите от европейски прилепи EUROBATS.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини