От х:

Днес в x:

Обвинение за афганистанец и шестима българи, сред които и хасковлия, за трафик на мигранти

Седем души са с обвинения участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната, съобщават от Специализираната прокуратура.

Те са задържани на 28 февруари при специализирана операция на ГДБОП на територията на София и областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

От март 2020 г. срещу заплащане групата е помагала за преминаването от Турция в България на нелегални мигранти, поемала е логистиката за временното им пребиваване и нас и извеждането им към Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа.

Организатор и ръководител на групата е афганистанец, който поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в това число и от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 човека. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки автомобили от българите част от каналджийска група. Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат.

При извършените претърсвания на жилища и лични обиски, у един от обвинените за участие в групата са намерени и иззети 11000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Трима от задържаните за осъждани, като двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти в страната.

Възможно е обвинения по досъдебното производство да бъдат предявени и на други лица, съпричастни с дейността на организираната престъпна група.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Тр
    Трафик!
    10 -2
    15:59, 1 мар 2022
    А за такива които правят незаконни трафици на мигранти трябва да се налага най тежката мярка,и по бързата процедура и в кауша, без право на обжалване!
    • Им
      Имигранд
      2 -1
      10:05, 2 мар 2022
      Дааааа, а такива теб кафяви леко намирисващи, родени в държави с мир мислители им е лесно да правят коментари, трябва да затворят теб, за прости мисли и човекомразство! Можеш да разрешиш този твой проблем падайки в канала с останалите твои вунящи братя и никога да не се изказваш за неща от които си далеч, поне 100 св. години!
Последни новини