От х:

Днес в x:

Обвинение за трафикант, скрил 25 сирийци до България в автобус.Присъда за друг, карал дрогиран нелегални

    27-годишен турчин е с обвинение от Териториално отделение в Свиленград на Районна прокуратура – Хасково за незаконното превеждане от Турция в България на 25-ма сирийци. У нас той ги прехвърля с автобус. Случаят на трафик на хора е разкрит на 23 февруари. Няколко минути след полунощ тогава на ГКПП - Капитан Андреево пристига турски автобус“Сетра”, който пътува по редовна линия за страната ни с десетима пътници. По искане на Граничното полицейско управление -Свиленград на автобуса е извършена щателна митническа проверка, съвместно със  служител на Агенция „Митници“.

    При обиска във въздуховодите на климатична инсталация са отрити 15 чужди граждани, под стълбите на задната врата в автобуса се намират други четирима, а в ниша над предната дясна гума- още шестима души. Става ясно, че откритите в скривалищата са сирийци-17 мъже, 4 жени и 4 деца на възраст от 14 до 16 години. Всички те са без документи за самоличност.

    До момента се знае, че шофьора на автобуса е нает от каналджия в Турция срещу определена сума. Според първоначалните данни за пътя си към България сирийците са дали предварително по 1000 евро на каналджията.

    Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Хасково. По делото се извършват активни действия по разследването.

    От МВР съобщават и за още един опит през изминалата нощ за нелегален пробив у нас през Турция. Към 3 часа на ГКПП „Лесово“ е извършена проверка на влизащ автобус марка „Мерцедес” с турски шофьор. В специално пригоден тайник в дъното на автобуса били открити 25 чужденци без документи, по техни данни сирийски граждани. Чужденците и шофьорът са задържани в ГПУ-Елхово.

    Междувременно 39-годишен трафикант е осъден след споразумение с Прокуратурата за трафик на двама сирийци и че е седнал зад волана на колата си дрогиран.

    На 10 февруари той превел с лекия си автомобил през ГКПП „Капитан Андреево“ двама сирийски граждани - баща и дъщеря. При проверка на граничния пункт те са открити в специално пригоден тайник под задната седалка. Проверката на шофьора с техническо средство показва, че той е употребил канабис, амфетамин и метафетамин.

    Нарушителят признава вината си и така наложените му санкции са 11 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, глоба в размер на 5000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца. Лекият му автомобил, с който е превел нелегално чужденците, е отнет в полза на държавата.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Още новини

    Последни новини