От х:

Днес в x:

В Димитровград монтираха днес първите климатици, които заменят старите печки на твърдо гориво

Днес бяха монтирани първите климатици на граждани по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление". С това на практика започна реалното изпълнение на дейностите по подмяната на старите печки на твърдо гориво с климатици, информират от местната администрация.

Процеса е организиран така, че първо представител на фирмата се свързва по телефона с гражданите, които са сключили договори. Тези, които желаят монтажа да се случи още сега, в отоплителния сезон, заявят съгласието си с подписване на декларация. След заявеното желание от тяхна страна, от фирмата-изпълнител уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

2815 климатика трябва да бъдат монтирани до края на декември 2023г., когато изтича и срока за изпълнение на проекта.

Проектът е най-големият реализиран в момента от община Димитровград и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." Финансирането е на стойност 7 555 396,72 лева от които 6 422 087,21 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 133 309,51 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.

Димитровград е втората община в страната, която премина към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната цел на проекта е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства.

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Бр
    Браво!
    8 -3
    17:54, 7 фев 2022
    А в Хасково монтираха първият дървен х.й!?
  • 2
    Ня
    Някой
    14 -5
    18:09, 7 фев 2022
    Естествено най- фалшивите климатици "Мидея" ще монтират . Това са пародия на климатик , нито топли зимата както трябва, нито лятото охлажда..
    • Ха
      хаха
      14 -6
      19:37, 7 фев 2022
      палячо,като искаш Дайкин,дай 2-3 хилки и си купи!Не стига че ти е подарък,ами и махна намира!
    • Ст
      Стоян
      6 0
      07:29, 8 фев 2022
      Аз като притежател на 2 броя дайкин на по 15 години (от оригинално японските), единия от които изгоря преди месец, смея да твърдя по наблюдения към мой съсед, който вече над 25 години има мидейка - хич не са лоши. Климатика му е монтиран и "забравен", работи си 25 години без да е пипан. Моите дайкини тръби ли не пукаха, фреон ли не съм пълнил, в големи студове трудно размразяваха и за капак единия умря тази зима без видима причина. Просто отказа да стартира. Така че тия мидейки май няма да са лоши или поне тия отпреди 20 и кусур години
  • 3
    Ко
    Ковид
    7 0
    20:02, 7 фев 2022
    Кой ще им плаща тока
  • 4
    Ст
    Стоименов
    5 -3
    20:23, 7 фев 2022
    А в Хасково кога ???
  • 5
    Ве
    Весел
    2 0
    18:42, 8 фев 2022
    А колко кюмбета на твърдо гориво предадоха?
Последни новини