От х:

Днес в x:

Част от отоплението на Старческия дом в Хасково на зелен водород

Изображение 1 от 2

    Част от отоплението на Дома за възрастни хора на „Кенана“ в Хасково ще бъде с абсолютно екологично гориво. Ще бъде внедрена система за производство на зелен водород. На покрива на сградата на Дома ще бъде монтирана хибридна фотоволтаична система, която ще произвежда ток, а той чрез електролиза ще се преобразува във водород. Водородът от своя страна ще влиза в котелното и ще бъде използван за отоплението през зимата. През лятото ел.енергията, произведена от фотоволтаиците пък, ще се използва в охладителната система на социалното заведение.

    Това става възможно с финансиране по Норвежкия механизъм. Проектът на община Хасково „Преход към климатично устойчиви общности“ е одобрен за финансиране по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“. Той ще си изпълнява съвместно с партньорите-общините Стамболово и Маджарово и от страните донори -Интернешенъл Девелопмънт Норуей АС, Норвегия.

    Осигуреното финансиране по целия проект е 914 хил.лв. По-голямата част от сумата е за иновацията в Старческия дом.

    Системата позволява чрез производството на високоенергийно гориво на място, да се реализира икономия на конвенционалното гориво с около 40% и да се намалят драстично вредните емисии от серен диоксид и въглероден диоксид с до 30%, на азот азотен диоксид с до 25%, а на фини прахови частици с 6 до 8 пъти.

    Кметът Станислав Дечев и част от експертите, разработили проекта Ваня Христова – директор дирекция "Европейски и национални програми и проекти и екология" и Гергана Опанова – началник на отдел "Европейски и национални програми и проекти" представиха днес параметрите на разработката. Тя е иновативни и все още много малко общини в България могат да се похвалят с прилагането й, посочи Станислав Дечев.

    Той благодари на екипа, реализирал проекта и посочи, че в трудна ситуация, в която почти няма отворени мерки, експертите от отдела в Общинската администрация, успяват да защитят пореден много важен и иновативен проект.

    По проекта е предвидено и изграждането на соларни система на сградите на три детски градини в общината за битово горещо водоснабдяване: в селата Малево, Динево и Узуднжово.

    Освен това ще бъде оформена люлякова горичка в източната част на парк „Кенана“ с 500 фиданки.

    В Стамболово по проекта също ще изградят соларни системи на пет сгради-филиали на местната детска градина, а в Маджарово ще бъде направено и озеленено кръгово кръстовище.

    Този проект е още една стъпка, която община Хасково прави по изпълнението на заложените амбиции в Зеления пакт на ЕС, посочи кметът Станислав Дечев.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини