От х:

Днес в x:

Сигнал от Харманли до министъра на културата за рушащия се паметник на Изворът на Белоногата

    Общественичката от Харманли Светлана Николова сигнализира институциите за рушащата се паметна плоча, част от Изворът на Белоногата. Мястото край Харманли е любимо за поколения местни хора. В последните години обаче видът му става все по-неугледен.

    Това е недвижима историческа ценност с категория "национално значение", трябва да има реакция и подобаващо отношение, казва Светлана Николова.

    За спасяването и облагородяването на терена около емблематичното място Николова търси съдействие от министъра на културата Атанас Атанасов. Вече му е изпратила писмо, с копие до областния управител на Хасково Катя Панева, в което описва състоянието на обекта в местността „Хамза“.

    Това е поредният опит на Светлана Николова да обърне погледа на управниците към западащата ценност на културата-една от емблемите на Харманли. От 2017 година тя подава сигнали до Министерството на културата. В резултата на това и по указания на МК е бил изготвен проект от страна на Общината, с който е кандидатствано за възстановяване и опазване на Изворът на Белоногата по бюджетната програма на Министерството за опазване на недвижимото културно наследство.

    Николова е сред инициаторите на каузата "Очи за Белоногата", която цели да възроди мястото.

    В писмото си до министър Атанасов, тя настоява да се даде спешен отговор от ръководената от него институция на въпросите, свързани с опазването на старината. Министърът е и с отправена покана на място да се запознае с проблема.

    „Нека веригата на заразното добро, за която сам говорите, тръгне оттук. През 2022 ще станат 150 години, откакто Петко Славейков е научил легендата за Гергана и Никола от местния възрожденец Дялко Милковски. Това ще е добър повод да погледнем историята с нови очи.“, обръща се в писмото си към него Светлана Николова.

    Комплексът Изворът на белоногата се намира на юг от Харманли на пътя за Свиленград. Има парк от около 7 декара и паметник с надпис.

    Изграден е през 60-те години на миналия век. Построен е около съществувалата някога Ак-балдър чешмеси (Чешмата на Белоногата), обявена за исторически паметник на културата, с национално значение през 1958 г. В парка са поставени няколко плочи с цитати от поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата“. Както е известно, тя е създадена по разказите на харманлийския учител и общественик Дялко Милковски, който поддържал близки отношения със Славейков. Именно от него поетът научил за красивата и горда българка Гергана и нейния несломим и родолюбив дух.

    „През годините писах до коя ли не институция, дори съм извадила първото си писмо -то е до служебния министър Рашко Младенов през 2017 година, в което сигнализирам за състоянието на обекта и паметника с падащата плоча. Няма изясняване на собствеността и до днес. Струва ми се несериозно 7 години да не могат да се решат документни проблеми. Славейковата Гергана никой ли не я иска, за бога?!“, коментира с болка Светлана Николова.

    По темата тя е публикувала и в личния си Фейсбук профил. А подхванатата от нея наново кауза за спасяването на Изворът на Белоногата среща огромна обществена подкрепя. Много от хората дори предлагат да се организира благотворителна акция за набирането на средства и ако институциите не се намесят, сами да направят постъпки за спасяването на паметника край Харманли.

    И аз през годините съм обмисляла варианта за организирането на дарителска акция, но реставрацията на паметник, който е от категорията "национално значение", не може да бъде своеволна, казва по този повод Светлана Николова.

    Така въпросът за опазване на културното наследство и желанието на хората една от емблемите на Харманли да върне стария си блясък остава отворен, а ръкавицата е хвърлена към институциите, които трябва да отговорят какви са възможностите за действие.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Eйййъ
      8 -8
      17:35, 19 яну 2022
      Тая куковица що не натисна Минко като му беше пиар ами сега реши да се прави на велика
      • Аа
        Аааа
        5 -5
        17:37, 19 яну 2022
        Тя и на бай Добри беше пиар ,много ценен кадър,шофьора ходеше да я взима от Хли
    • 2
      Ге
      Гергана
      5 0
      17:46, 19 яну 2022
      Питайте сега община Хармнали защо не си го искат от министъра? Това е еблематично място за хората от община Харманли. Светле ти, мила, за кой сега вдигаш кьор фишеци не знам...
    • 3
      Ко
      Кокорчо
      10 -8
      18:01, 19 яну 2022
      Министъра на културата хал хабер си няма къде в извора на Белоногата и изобщо хал хабер си няма от култура.
      С две дими убитак с обратна резба!
      • 7/
        7/8
        11 -3
        19:57, 19 яну 2022
        Не се притеснявайте за министъра на културата, а за културата на министъра.
    • 4
      Го
      Голямо чудо
      8 -4
      20:20, 19 яну 2022
      Тя да сигнализира че държавата умира На Румчо
    • 5
      За
      Запазнат
      1 0
      13:51, 20 яну 2022
      Обекта след толкова години вече има акт подписан от Здравкова,да си го поиска общината
    • 6
      Ге
      Герганата...
      0 0
      15:16, 20 яну 2022
      Ех времена бяха...в роя ресторант там...що.долари,марки се въртяха...

    Още новини

    Последни новини