От х:

Днес в x:

"Бъркли" кани Антон от ПМГ в САЩ

Антон Анастасов, 12-класник от хасковската математическа гимназия "Академик Боян Петканчин" е водил разговори с представители на престижния американски университет Бъркли за евентуално безплатно следване там. Янките по традиция канят най-добре представилите се деца от международни състезания по математика и информатика да учат или работят при тях. На световната олимпиада по информатика в Пловдив от средата на август, Антон спечели бронзов медал всред стотици участници от 50 държави. Отличното му представяне го прави титуляр в националния отбор по информатика и участник в следващата 22-ра световна олимпиада в Канада догодина. Що се отнася до обучението в чужбина Антон скромно поясни, че му е още рано, понеже има още 1 година обучение в средното образование.

Разговори с талантливите деца за дообучение в Щатите на техни разноски са провели и представители на известната CISCO ACADEMY- най-големия производител на оборудване за компютърни мрежи в света. Тази година обаче българите трудно ще се доредят до тази възможност. От всички златни медалисти-26 на брой във всички категории, няма нито един българин. Антон е твърдо решен догодина в Канада да вземе именно златото което му гарантира директен билет до меката на IT-технологиите, ВУЗ-овете в САЩ. Най престижното учебно заведение там е Масачусетския Технологичен Университет. Годишно обучението там обаче струва 70 хиляди долара.

За доброто си представяне на 21-та световна олимпиада, Антон ще бъде награден на 15-ти септември от математическата гимназия и от община Хасково. Училището е подготвило предметна награда, а общината обмисля паричен стимул за талантливия хасковлия. Размерът на премията още се уточнява.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини