От х:

Днес в x:

Хасковският зоопарк разселва елени лопатари в Източните Родопи

    Хасковският зоопарк връща в природата част от елените лопатари, които се отглеждат в стадото на „Кенана“.

    Тази история започва преди около 4 години, при съвместната работа на зоопарка на „Кенана“ с Дивечовото стопанство „Студен кладенец“, разказва управителят на къта за животни в Хасково Валентин Ахтаров.

    В стопанството, чиито територии са част от екологичната мрежа Натура 2000, на южния бряг на язовир Студен кладенец в Източните Родопи, на воля обитават стада елени лопатари и сърни. Първите 32 екземпляра са разселени в тази част през 1960 година. В резервата "Вълчи дол" днес стадото наброява хиляди, заради което и участъкът е известен още като „еленовото стопанство“.

    Преди четири години от „Студен кладенец“ са взети за зоокъта в Хасково две кошути. От Димитровградския зоопарк къта на „Кенана“ става новият дом на елен лопатар. И с кошутата, която е отгледана в зоопарка в Хасково, четирите животни поставят началото на стадото, което днес вече наброява 23 екземпляра.

    В същото време два от възрастните елени от хасковския зоопрак са разселени.

    А част от младите животни от подновеното стадо от зоопарка в Хасково също се връщат в природата, когато достигна определената зрялост, за да се справят сами-на около 2 години.

    В софийско стопанство от Хасково вече са пуснати два елена,

    три животни са част от стадата на Дивечовото стопанство „Студен кладенец“.

    Четири мъжки от еленовото стадо на „Кенана“ са в момента готови за разселване в естествена среда.

    „Ангажиментът за реинтродукция, т.е за развъждане на млади животни и връщането им обратно в природата, е едно от задълженията на зоопарковете“, пояснява Валентин Ахтаров.

    Само през тази година с екипа му са обгрижили четири млади лопатарчета, родени в зоологическия кът.

    Водачът на стадото на „Кенана“ е 4-годишният младок Артур. Той е син е на кошутата, отгледана в хасковския зоопарк -Алиса.

    В природата се връщат обикновено мъжките екземпляри, а женските се оставят оставят за развъждане, обяснява шефът на зоопарка. Въпреки това от хасковския са пуснали в естествена среда и една кошута, отгледана тук. Тя е разселена в района на с.Алекснадрово преди време.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      То
      Тодор
      23 -2
      08:42, 25 сеп 2021
      Това е чудесно , но какво ще правите с хилядите почитатели на убийстата " ловците" ? Последно време стана голяма мода , всеки петти е ловец ! В горите няма жива душа !
      • 12
        123
        6 0
        14:57, 25 сеп 2021
        Няма защото са във фризера.Браво на зоопрка че разселват елени .
    Последни новини