От х:

Днес в x:

Бебе муфлонче радва децата в Зоопарка в Хасково

     Четиридневно бебе муфлонче е най-новият обитател на Зоопарка в Хасково. Малкото е родено в неделя, а днес за първи път беше пуснато навън, в клетката заедно с мъжките екземпляри. Бебето обаче беше на разходка за няколко минути твърдо под погледа на служител на зоокъта. После отново прибрано под навеса до майка си. Дошлите по обед деца и родителите им в зоопарка обаче имаха достатъчно време, за да се порадват на все още неукрепналото съвсем муфлонче.

    Хората, които се грижат за животните не могат да кажат от какъв пол е бебето, понеже имат забрана да не го пипат изобщо, тъй като муфлоните са диви животни, не подлежат на опитомяване и има опасност инстинктивно майката да изостави бебето си и да спре да го кърми ако усети чуждо влияние.

    През другата седмица бебето ще е на по-свободен режим и все повече навън, търсят му и име, понеже все още си няма.

    Това е второ муфлонче, което се ражда в рамките на две години в Хасковския Зоокът. То е от вида вропейски муфлон. Видът произхожда от островите Корсика и Сардиния, откъдето е разселен изкуствено в множество Европейски страни, включително и в България. Напоследък се налага мнението, че муфлоните и дивите козли от средиземноморските острови всъщност представляват вторично подивели в древността домашни овце и кози, а не диви предшественици, съхранили се в естествен вид.

    Муфлоните са защитени от закона животни.

    Интересна подробност е, че рогата на зрелите възрастни мъжкари тежат до 5 kg и са дълги по извивката до 83 cm. Като трофей те са много красиви, което прави възрастните мъжки екземпляри желана плячка за ловците. В годините популацията им изчезва и затова са записани в Червената книга на България.

    Малкият муфлон обаче не е единственото ново попълнение в Зоокъта.

    В клетката на мишеловите също си имат трети член. Той е измътен в инкубатор, модифициран от техническия организатор в Зоопарка- зооинженерът, който е със специалност птицевъдство Валентин Ахтаров. По този начин са се пръхнали и близо 60 зеленоглави патки, лебедоподобни гъски и златен фазан.

    И днес, както често може да се забележи, много от родителите избраха красивото пано, изрисувано върху къщичката на работниците от шефа им. От Зоокъта твърдят, че статистиката сочи-над 20 000 фотоса, направени на това място през последните две години.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ma
      MAAVI PARA
      0 0
      09:55, 12 авг 2016
      ХА ама те и на узунджовеца кравите и те са там
    Последни новини