От х:

Днес в x:

Пестициди в храната отровили животните в столичния зоопарк

Изследвания показаха, че пестициди в храната са причина за смъртта на няколко животни в столичния зоопарк. Няма опасност от зарази, паркът отваря врати утре. Това обявиха от Столична община, след като вече са готови резултатите от лабораторните проби, направени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Столичната регионална здравна инспекция, предаде БТА.

В началото на седмица зоологическата градина бе затворена заради смъртта на няколко тревопасни животни - 3 гаура, як, и камила. Ден по-късно и бебе козирог почина внезапно. Малкото е обитало клетка в близост до първите починали. Още тогава ветеринарите бяха категорични, че причината не е болестта "син език".

Лабораторните изследвания на храната на животните, направени от Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарномедицински институт към БАБХ са показали наличието на пестициди в част от закупената за животните храна – трици, съобщиха от зоопарка.

Във връзка с установения пропуск в контрола на качеството на храната кметът на София Фандъкова е поискала строги санкции отговорните лица за храненето в Столичния зоопарк. Случаят е подаден и на СДВР.

Замърсените храни са спрени от употреба, доставени са нови и преживните животни са под постоянно ветеринарномедицинско наблюдение. Няма опасност от разпространение на заразни и паразитни болести.

Цялостната проверка обаче продължава, уточниха от Столична община.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини