От х:

Днес в x:

Натискат ветеринари да ваксинират за син език, плащането неясно

Частнопрактикуващите ветеринари от хасковски регион ще участват при поставянето на ваксините срещу „син език“ през 2015 година. Право да извършват подкожната интервенция в областта имат 85 лекари, сред които и такива с частни практики и работещи принципно с дребни животни.

Имената им са подадени в списък към регионалното звено на Агенцията по безопасност на храните, съобщи председателят на Областната колегия на Българские ветеринарен съюз д-р Стефка Здравкова.

Тя уточни обаче, че съгласието на ветеринарите е принципно, тъй като все още няма тарифа за заплащането за поставянето на ваксината за 2015 година. Според досега съществуващите разписи боцкането на животно струва минимум 80 стотинки. Фактическата цена на една интервенция обаче се калкулира и в зависимост от условия, като например отдалечеността на стопанството и направените разходи дотам, уточни д-р Здравкова. Тя сравни ситуацията, в която са поставени ветеринарите, с тази да искат продавачка се съгласи да работи в магазин за една година, без да й бъде определена заплата.

Някои стопани имат сключени договори с ветеринари за цялостно обслужване на фермите им и при тях организацията за имунизирането срещу „син език“ няма да е проблем. По-сложна е ситуацията при дребните стопанства, където има по 5-6 животни.

За тях ветеринарите от региона са се договорили, че ще се разпределят на териториален принцип. Така в зависимост местонахождението на животните ще бъдат ваксинирани от ветеринар, който работи на територията на дадената община.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    венета
    0 0
    15:25, 10 яну 2015
    Добре ама ваксина няма.

Още новини

Последни новини