От х:

Днес в x:

Агенцията по храните : Няма мляко от болни животни в магазините

Суровото овче мляко, добито в региони, в които има болни от „син език“ животни, не стига до магазините вериги. Не се допуска до крайния потребител и суровина от животни, които са болни и се лекуват със съответните препарати по време на карентни срокове на препарата*, уверяват в отговор на питане на Haskovo.net от Българската агенция по безопасност на храните.

Нотката на съмнение, че много от стопаните, в чиито стада има болни животни, лекуват сами добитъка, без да съобщават на съответните органи за това, дойде по сигнал от частните ветеринарни лекари в областта. Според тях фермерите правят това от комерсиални подбуди и не спират да предават млякото дори и по време на действието на антибиотиците.

Използването на ветеринарно-медицински продукти при третирането на животните, както и наличието на остатъци от тях в храните, се контролира от Българската агенция по безопасност на храните, казват още от агенцията.

Оттам уточниха още, че има наложена вече тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна. Изключение за предвижването на животните се прави само, когато те трябва да бъдат заклани.

Ограничена е пашата в часовия диапазон от 19:00 до 8.00 ч. Предприети са и действия за обработка с инсектициди на животновъдните обекти, торищата и местата за водопой на животните.

Експертите от БАБХ припомнят, че при съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта, те трябва да уведомят обслужващият фермата ветеринарен лекар, официален ветеринарен лекар, обслужващ Общината или съответната контактна точка от съответната Земеделска служба на територията на общината.

Според последните данни „син език“ е констатиран в 203 населени места в 17 области, като са засегнати 280 животновъдни обекта. Смъртността сред животните е около 20%, като към момента са умъртвени, или починали 723 овце.

*Карентен срок е времевият интервал между последното приложение на Ветеринарно-медицински препарат върху животни при нормални условия на употреба и клането им или получаването на хранителни продукти от тях, който гарантира, че в животинските продукти не се съдържат остатъчни субстанции от ВМП в количества, превишаващи максимално допустимите стойности

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини