От х:

Днес в x:

Защо точно сега е важно да ядем мляко и млечни продукти

Някои храни са изключително важни за здравето ни и като такива не бива да се лишаваме от тях. Освен ако не спазваме вегетарианска или веган диета, или не страдаме от непоносимост или алергия, важно е да ги консумираме, за да получим основни хранителни вещества.

Точно такива са млякото и млечните продукти. Особено сега по време на домашна изолация, е много важно да не го изключваме от хранителния си режим, дори и ако можем да увеличим приема им. Основната причина е, че млякото съдържа много витамин D, който все по-трудно си набавяме през последните седмици, заради ограниченията, които налагат по-голямата част от времето да прекарваме вкъщи и все по-малко да се излагаме на слънце.

Млякото и млечните продукти представляват цялостна и балансирана хранителна група, тъй като те осигуряват високо съдържание на хранителни вещества по отношение на калоричното съдържание, така че определено не бива да липсват от хранителния ни режим, особено сега по време на изолация. Млякото и млечните продукти осигуряват протеини с висока биологична стойност, въглехидрати (лактоза), мазнини, мастноразтворими витамини и минерали, особено калций и фосфор.

Ползи от консумацията на мляко и млечни продукти

Според проучване, публикувано миналата година в медицинското списание Advances in Nutrition въз основа на информация, предоставена от Анхел Хил, доктор по биология, професор по биохимия и молекулярна биология в Университета в Гранада и от Роза Мария Ортега, доктор по фармация и професор по хранене в мадридския университет Complutense, редовното приемане на мляко и млечни продукти е свързано с по-висок растеж и по-нисък риск от затлъстяване в детска възраст.

При възрастни консумацията е свързана с подобряване на телесния състав и намален риск от смъртност, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, както и с по-нисък риск от различни видове рак, пишат от Hola.

Основните хранителни ръководства, създадени от национални и международни организации, препоръчват да се приемат между две и четири порции мляко и млечни продукти на ден, в зависимост от възрастта, пола и т.н.

Например от три до четири порции на ден се препоръчват на жени по време на бременност и кърмене, в юношеска възраст, на спортисти и възрастни хора.

Ако се чудим какво е ориентировъчното количество мляко и млечни продукти, което е препоръчително да консумираме на ден, специалистите съветват задължително да пием по една чаша (200-250 милилитра) прясно мляко на ден и/или да изяждаме около 250 грама кисело мляко.

Що се отнася до сирената, то препоръчителното дневно количество за пресните сирена е около 60 грама, а за саламурените и твърдите - около 30 грама на ден.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини