От х:

Днес в x:

Лили доведе зет в Хасковския зоопарк

    В Хасковския зоопарк клетката на рисовете от днес отново е пълна. Лили, която я обитаваше допреди година, а после я напусна, за да си намери партньор, се завърна отново, и то със зет. През последно време тя гостува в зоопарка в Стара Загора, където си намери половинка.

    За следващата година и половина обаче 12-годишният рис Михаил ще съжителства с Лили в Хасковския зоокът. Това ще е така, тъй като в парка за животни в Стара Загора, който е звено към общината, започва генерален ремонт за около 4 млн.лева.

    Двата зоокъта поддържат отдавна приятелски отношения и затова решават да се сродят по линия на рисовете и да осъществят така наречения „разменен разплод“.

    Двете животни са представители на вида евроазиатски рис, който е с най-едрите екземпляри при рисовете.

    Мъжкият е роден през 2007 година и е дошъл в зоопарка в Стара Загора от развъдник в Москва, Лили е на пет години и е от развъдник в Словакия. Тя е в полова зрялост, доста по-млада е от партньора си и има всички шансове да стане майка, разясни директорът на Старозагорския зоопарк доц.д-р Радослав Михайлов. Така че двамата с шефа на зоопарка в Хасково Валентин Ахтаров се надяват да се радват на малки рисчета някъде през май.

    „Клетката в Хасково е много добра- красиво е, добре е структурирана, колегите са се постарали много. Има естествени материали и камъкът на леговището се вписва добре, има и място да се катерят животните.“, коментира днес д-р Радослав Михайлов, който участва в прехвърлянето в Хасково на мъжкия рис. Той остана доволен от създадените условия за двойката. През миналата седмица клетката, която обитават двата риса, беше обновена.

    „Смятам, че няма никакви проблеми в Хасковския зоопарк. На прекрасно място е- в гора, която е широколистна. Съоръженията са нови и зоопаркът ви изглежда много добре.“, коментира още доц. д-р Радослав Михайлов. Директорът на Старозагорския зоопарк смята, че е много рисковано да се говори за зоопарк у нас, в който животните да са на свобода, както много мнения и желания се чуват, заради манталитета на българина. Д-р Михайлов е преподавател по морфология. А от скоро и по организация и управление на зоопарк-дисциплина, създадена в Аграрния факултет на Тракийския университет от него през 2015 година. В тази дисциплина се обучават зооинженери и еколози. Свързана е със спецификата на транспортирането, настаняването, биологичните особености на животните, отглеждането им, интродукции и реинтродукции, хранене. Макар, че е избираема дисциплина се радва на интерес от студентите.

    „Професията ни е много специфична, работата в зоопарк не е лека и отговорностите са много. Обрекли сме се да бъдем в полза на обществото, затова създадох и тази дисциплина-за да има млади и подготвени кадри, които попадайки някой ден на работа в зоопарк, да имат базови познания как да вършат работата си“, посочи още доц.д-р Радослав Михайлов.

    Лили и Михаил са единствената двойка рисове, извън столичния зоопарк у нас. Те са под специална защита на закона, защото видът им е вписан в Червената книга на България.

    А сред любопитните факти за рисовете е, че те са трети по големина хищници в Европа и същевременно са най-едрите котки на континента.

    Първите документирани сведения за наличието на рисове по нашите земи са от 1862 година. След края на Втората световна война рисът изчезва от българската природа. Към началото на 21 век отново се появяват сведения за завръщането му по българските планини. Последните данни за това са от началото на годината за заснет рис от ловец в Западна Стара планина.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини