От х:

Днес в x:

19 °C

Лили доведе зет в Хасковския зоопарк

  В Хасковския зоопарк клетката на рисовете от днес отново е пълна. Лили, която я обитаваше допреди година, а после я напусна, за да си намери партньор, се завърна отново, и то със зет. През последно време тя гостува в зоопарка в Стара Загора, където си намери половинка.

  За следващата година и половина обаче 12-годишният рис Михаил ще съжителства с Лили в Хасковския зоокът. Това ще е така, тъй като в парка за животни в Стара Загора, който е звено към общината, започва генерален ремонт за около 4 млн.лева.

  Двата зоокъта поддържат отдавна приятелски отношения и затова решават да се сродят по линия на рисовете и да осъществят така наречения „разменен разплод“.

  Двете животни са представители на вида евроазиатски рис, който е с най-едрите екземпляри при рисовете.

  Мъжкият е роден през 2007 година и е дошъл в зоопарка в Стара Загора от развъдник в Москва, Лили е на пет години и е от развъдник в Словакия. Тя е в полова зрялост, доста по-млада е от партньора си и има всички шансове да стане майка, разясни директорът на Старозагорския зоопарк доц.д-р Радослав Михайлов. Така че двамата с шефа на зоопарка в Хасково Валентин Ахтаров се надяват да се радват на малки рисчета някъде през май.

  „Клетката в Хасково е много добра- красиво е, добре е структурирана, колегите са се постарали много. Има естествени материали и камъкът на леговището се вписва добре, има и място да се катерят животните.“, коментира днес д-р Радослав Михайлов, който участва в прехвърлянето в Хасково на мъжкия рис. Той остана доволен от създадените условия за двойката. През миналата седмица клетката, която обитават двата риса, беше обновена.

  „Смятам, че няма никакви проблеми в Хасковския зоопарк. На прекрасно място е- в гора, която е широколистна. Съоръженията са нови и зоопаркът ви изглежда много добре.“, коментира още доц. д-р Радослав Михайлов. Директорът на Старозагорския зоопарк смята, че е много рисковано да се говори за зоопарк у нас, в който животните да са на свобода, както много мнения и желания се чуват, заради манталитета на българина. Д-р Михайлов е преподавател по морфология. А от скоро и по организация и управление на зоопарк-дисциплина, създадена в Аграрния факултет на Тракийския университет от него през 2015 година. В тази дисциплина се обучават зооинженери и еколози. Свързана е със спецификата на транспортирането, настаняването, биологичните особености на животните, отглеждането им, интродукции и реинтродукции, хранене. Макар, че е избираема дисциплина се радва на интерес от студентите.

  „Професията ни е много специфична, работата в зоопарк не е лека и отговорностите са много. Обрекли сме се да бъдем в полза на обществото, затова създадох и тази дисциплина-за да има млади и подготвени кадри, които попадайки някой ден на работа в зоопарк, да имат базови познания как да вършат работата си“, посочи още доц.д-р Радослав Михайлов.

  Лили и Михаил са единствената двойка рисове, извън столичния зоопарк у нас. Те са под специална защита на закона, защото видът им е вписан в Червената книга на България.

  А сред любопитните факти за рисовете е, че те са трети по големина хищници в Европа и същевременно са най-едрите котки на континента.

  Първите документирани сведения за наличието на рисове по нашите земи са от 1862 година. След края на Втората световна война рисът изчезва от българската природа. Към началото на 21 век отново се появяват сведения за завръщането му по българските планини. Последните данни за това са от началото на годината за заснет рис от ловец в Западна Стара планина.

  Красимира Славова
   

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
  26 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
  26 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
  26 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
  26 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
  26 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
  26 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
  26 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
  26 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
  26 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
  26 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
  26 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
  26 май 2020
  Последни новини