От х:

Днес в x:

14 елени лопатари са на свобода в Източните Родопи

    14 елени лопатари са новите обитатели на „Натура -зона Бяла река“ в Източните Родопи от началото на тази седмица.

    Те ще се присъединят към група от 12 животни, които бяха освободени там преди месец.

    С тази група приключи сезонът за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи. Очаква се дейностите да продължат отново през есента, съобщиха от Фондация „По-диви Родопи“.

    Целта на природозащитниците е малко по малко еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

    “Направихме огромна крачка към възстановяване на елена лопатар, този любим ловен вид на тракийските царе. Надяваме се и на бъдещо успешно сътрудничество с гръцките ни колеги за възстановяване на вида в целия трансграничен район”, споделя Стефан Аврамов, експерт Биоразнообразие към „По-диви Родопи“.

    На две от от женските в района на Бяла река са поставени и GPS GSM предаватели, които ще дадат повече информация на еколозите за разпространението, движенията и заплахите за елените, за любимите им места за почивка и хранене.

    Общо 130 елени лопатари са заселени в сътрудничество с местните ловни сдружения в Кърджали, Харманли и Крумовград през последните няколко месеца в защитените зони Бяла река, Маджарово, Язовир Ивайловград и Добростан в Източните Родопи.

    През февруари и март екипа на „По-диви Родопи“ ще направи мониторинг и преброяване на благородните елени и елените лопатари в Източните Родопи.

    През последните пет години в тази част на Родопите са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в сътрудничество с СЛРБ и местните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград. Възстановяването на популацията става в рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, финансиран от ЕК . По него Фондация „По-диви Родопи“ си сътрудничи с Българското дружество за защита на птиците.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      14
      14 ЛЕНИ???
      5 0
      17:20, 7 фев 2020
      Моля, пишете грамотно. Всяка статия е с правописни грешки.
    Последни новини