От х:

Днес в x:

2 288 лични карти, паспорти и книжки изтичат през февруари

През февруари 2020 г. изтича валидността на общо 2288 лични документа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. 422 са изчитащите лични карти, 1 341 са паспортите и 525 са шофьорските книжки.

През миналия месец са приети общо 8064 заявления за подмяна - 1746 заявления за шофьорски книжки, 3001 - за лични карти и 3317 - за паспорти. Още толкова заявления са обслужени по получаване на готови документи от служителите на сектор "Български документи за самоличност".

Жителите на област Хасково могат да подават заявления за подмяна на шофьорски книжки във всяко Районно управление на МВР на територията на областната дирекция. Документите могат да бъдат подновени поради изтичане срока на тяхната валидност или с изтекъл такъв, при промяна на фамилия или транслитерация-когато има разлика при изписването на името с латински букви.

В районните полицейски управления може да бъде заявено и преиздаване на дубликат –в случай, когато документът е изгубен или повреден. В този случай валидността на новоиздадения документ е със същия срок като на оригинала.

При подмяна на книжка трябва да се представи и медицинско свидетелство, удостоверяващо здравословното състояние на водача. В случаите за категория „B” то същото се издава от личния лекар, а за останалите категории- от лекарска комисия.

На място се попълва заявление, предоставя се старата книжка и квитанция за платена такса. На място гражданите могат да заплатят и чрез ПОС терминално устройство, като цената за обикновена услуга е 25 лв. Документът ще бъде изготвен за 30 дни.

В случаите, когато предстои първо издаване на книжка или искателят желае бърза поръчка, ще трябва да подаде документите си в сектор “Пътна полиция“ при ОДМВР -Хасково. В този случай времето за издаване на документа е до 10 дни, а цената 50 лв. Работното време на сектор „Пътна полиция“ Хасково е от понеделник до петък от 08:30 до 17:30 ч.

С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработка на подадените заявления, от МВР съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността си за тяхната предсрочна подмяна.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Го
    Гост
    4 -1
    18:47, 7 фев 2020
    Голяма новина
    • Ст
      Стой и гледай!
      9 0
      19:02, 7 фев 2020
      Новината не е голяма, но панаирът ще е голям и нервен.
  • 2
    Ед
    един роб
    4 -1
    00:35, 8 фев 2020
    Тука има яка цензура, айде да си ви четат началниците от партия герб,те са ви достатъчни.
Последни новини