От х:

Днес в x:

Тихото бойно поле при българската граница с Гърция и Турция през 80-те години

    Д-р Веселина Узунова, главен уредник в отдел „Най-нова история“ в Регионалния исторически музей на Хасково, разказва в поредната си интересна публикация за българската граница с Гърция и Турция е тихо бойно поле на безумната война, водена срещу „народните изменници”през 70-те и 80-те години на ХХ век.


    Преди около 2 години акад. Стоян Райчевски и Фанна Коларова издадоха книгата „Бягството от ГДР през „Желязната завеса” на България”, вдъхновена от разсекретените архиви на ЩАЗИ. Тяхното изследване е събрало документите и историите на германци, които са опитали да преминат българската граница към Турция, Гърция или Югославия през 70-те и 80-те години на ХХ век. Стотици от тях са заловени или разстреляни, за което свидетелстват немските архиви. В България целият архивен масив на ДС за Хасковска област е унищожен през 1990 г., по заповед на ген. Атанас Семерджиев. Причината за това е, че настъпващите политически промени след 10 ноември 1989 г. могат да разкрият смущаващи практики по охраната и обезопасяването на българската граница с Турция и Гърция, системно погазване на човешките права и международното право, субект на което е била и НРБ.

    В периода, последвал 50-те години на ХХ век, когато властта попада под едноличното управление на Тодор Живков, акциите срещу „враговете на народа” продължават, но вече по-прикрито, изпълнени след секретни и устни директиви. Българската граница с Гърция и Турция е тихо бойно поле на безумната война, водена срещу „народните изменници”. Служещите там граничари – 19-20-годишни момчета, са съдени от Военно-полеви съд в мирно време, ако за някой се установи, че е пропуснал да забележи нелегално преминаващ човек.  Съдът заседава в заставата, а присъдата – винаги смърт или 20 години затвор, се изпълнява на място. Труповете на екзекутираните войничета се запечатват в метални ковчези и се изпращат на родителите им, придружени от протокол за издадена от съда присъда „осъден на смърт като изменник на Родината”.

    В не толкова далечната 1979 г., фактите и събитията от българската граница все още са напълно неизвестни, обвити в секретността на подписаните от служещите декларации за поверителност.

    Моят събеседник, бивш граничар, днес на 62 години, но все още преживяващ кошмара на военната си служба на застава № 14 при Малко Търново, която се оказва  „шампион” по арести, убийства, жестока дисциплина сред граничарите. Давана е за пример на други, „не толкова успешни” застави, а командирът си спечелил прозвището Железният воин. Бягствата през границата стават ежедневие, а повечето от бегълците са млади хора. Значителна част от тях са чужденци – от Източна Германия и Чехословакия.

    Връх на ужаса, наложен в граничните български порядки и най-циничната оценка за човешкия живот е неофициалният „ценоразпис”:  Наградата за убит нелегален беглец е 10 дни отпуск, а за арестуван – 5 дни.

    Най-много убити има на заставата при Свиленград, спомня си някогашният граничар. Граничарският жаргон „титулува”  служещите младежи с повече от 4 убийства „убийци”, с особена гордост, сякаш отнемането на човешки живот е някаква игра. Създадената зловеща атмосфера в тези застави плаши дори и офицерите, които се страхували да обикалят около разораната гранична бразда на кльона сами, да не би да ги настигне „приятелски огън” от някой войник, въоръжен по устав с автомат и 50 бойни патрона. Такива „инциденти” не са липсвали, а те били „обяснявани” в протокол с показанията на „убиеца”, като опит на военнослужещия да премине нелегално границата. Следвала и награда от 10 дена домашен отпуск.

    Описаните събития по южните ни граници вече повече от тридесет години са само история, но за съжаление историците не успяват да стигнат до конкретни документи, вероятно защото те са отдавна унищожени, но с това не може да се заличи тази зловеща страница от близкото ни минало.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (23)

    • 1
      Ка
      калин орела
      19 -31
      18:25, 11 авг 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Р.
        Р.Коев
        31 -6
        19:02, 11 авг 2021
        Народното събрание само се направи за посмешище.Впрочем,вижте рейтинга на Президента и на НС-разликата е убийствена.
      • Е незаконен син на Ферд-ина-нд и прислужницата във Враня , румънската коп-ан-ар-ка Мар-уца Яшарова ......... Майката и бащата на Ах-мет Исма-илов Ахме-тов ( прекръстил се на Ах-мет Де-мир Дог-ан на 30 години) и те са румънски копа-на-ри и са говорели и влашки и български. Румънската ко-па-на-рска връзка , кара Замфир Живков да направи копа-на-ря Ме-ди Доган-ов , лидер на българските турци ........

        Така че , Бълграия е управлявана от Сак-скоб-ургот-ите-Жив-ко-ви и техните Гавази от 1887 до 1946 година и от 1956 до Днешни дни
      • Ма
        Ма
        21 -6
        20:59, 11 авг 2021
        Това, дето ти изглежда като сянка на комунизма, е простата ти трапанирана тиква.
      • Ка
        Калинееее
        13 -3
        22:22, 11 авг 2021
        Калинчо, а за един бивш премиер комунист, който напуска пожарната и МВР заради деполитизацията и обичта си към БКП, нищо не споделяш.Пожарникарчето никак не обичаше парламента и не стъпваше в него, като решаваше всичко еднолично от джипка.Още повече, че е бил и агент "Буда", а Радев не съм чул да е приставал на ДС.
    • 2
      Ге
      Гела
      11 -15
      18:27, 11 авг 2021
      Четете за какво става въпрос.Що народ изтрепаха. Виж коментара
    • 3
      На
      нарушАтел на ДГ
      9 -10
      18:50, 11 авг 2021
      Тая би и майка си по простотия!
      Яша бе, Веске, тЕрикат си, най-добрия. За директор ставаш, как така само отдел са ти дали?
    • 4
      Би
      Бивш граничар
      23 -8
      19:03, 11 авг 2021
      Доста свободни съчинения...
    • 5
      Що да не ги гръмне човек за Кеф
      • Ка
        Калин Орела
        6 -13
        20:52, 11 авг 2021
        И ти си от тези жалки сенки останали от бай Тошева... Виж коментара
    • 6
      Ма
      Ма
      16 -3
      21:29, 11 авг 2021
      Тая жена много ги разбира тия рабори. Изпълнявали смъртните присъди над граничарите направо в заставата!!!! Брейййй!!!!!! Даже направо в столовата беше. После ..... Абе хайде да не ви разправям, че някой демократ ще получи оргазъм....
    • 7
      Пф
      Пффф
      15 -6
      21:59, 11 авг 2021
      За колко кила банани ги написа тия тъпотии, Веске??!🤦🏽‍♂️
      • Jh
        Jhb
        2 -8
        10:19, 12 авг 2021
        Комунист смотан, фактите са такива каквито са опис... Виж коментара
      • Ин
        ИН
        6 0
        10:44, 12 авг 2021
        Ще те гръмнем барабар с личната ти карта, щото си ***** евроанален. Като миеш западни дърти гъзове, отвреме навреме не ти ли се ще да хлътнеш вътре, изрод продажен?
      • Jh
        Jhb
        2 -3
        18:04, 12 авг 2021
        Червен смотамяк сбъркан, що не идеш в русия да станеш щастлив, що искаш на България отново да натресеш калния руски ботуш, дето сега гази Украйна. Донре че сме в Нато, за да нтоваже това никога вече да се случи! NATO RULES! Нещастник.
    • 8
      66
      66
      10 -2
      06:47, 12 авг 2021
      Дайте и биографията на тази злобна авторка. Сигурно и майка й я проклина.
    • 9
      4 километър
      7 -2
      07:12, 12 авг 2021
      Веселке слънцето е доста силно тези дни стой на сянка и си вземай хапченцата. Стаята ти е свободна ако пак чуваш ония гласове в главата си ела си в къщи
      • Чи
        Чичо ти
        4 -4
        08:43, 12 авг 2021
        Простотията отдавна вече не ходи по гората, а пише по сайтовете. Що бе чичовото не си пиеш хапчетата и не си седиш там където пращаш другите, ами си седнал да коментираш неша дето не са ти по мярката на акъла
    • 10
      Се
      сериозен читател
      8 -7
      08:34, 12 авг 2021
      Прекрасен материал. Отадвана беше време да се пише по тази тема, но за съжаление като че ли все още не й е дошло времето. Като се отворят правилните архиви след години сигурно още по-зловещи факти от границата ще излезнат. А на писачите на по-горните глупости приемете съвет: когато кратуните ви са празни по-добре е да си мълчите, макар, да е всеизвестно, че простотията няма граници /справка виж резултатите от изборите и тяхният резултат в НС/
      • Ка
        Как
        9 -4
        09:25, 12 авг 2021
        Какъв "Прекрасен материал", бе "сериозний ми читателю"? 102 % ЛЪЖИ и фантазии. Какъв сериозен читател си ми ти, ако четеш глупости, на които ти се ще да вярваш. Зловещо е, че такива Вески и сериозни читатели не се трудят в трудови лагери за клевети и измишльотини, а драскат глупости на килограм безнаказано! И резултатите за НС са такива, защото ви има вас, простите и неуки чалгари. Я кажи знаеш ли авторката откъде черпи тези "страшни факти" за границата? Аз ще ти кажа - докато мъти в кенефа как да изкара някой лев за тоалетна хартия. Цялата ви демокрация се гради само на елементарни лъжи. Една страшна история за границата не може да съчините правдиво. Нека твоята муза на словото Веска ти каже точно в кои застави и кога са разстрелвани граничари. За другите шашми на тая "историчка" даже няма и да се впрягам.Прости '"автори" и простовати невежи "читатели". Резултатът е налице!
      • Зе
        Земеделец
        6 -6
        09:44, 12 авг 2021
        Браво Краси, прекрасна дъщеря имаш, повече такива подобни материали да издирва и публикува. Следващият да бъде ако може за безследно изчезнали и убити от комунистическият режим земеделци от региона.
    • 11
      Пе
      Пенчо Граничара
      4 -1
      12:36, 12 авг 2021
      такива докторки да си гледат манджити и и пранету..Как се охранявала границата на България, четете Йовков.. "чифликът на границата"

      Убитият на наша територия, от наши войници, контрабандист е татарин. Аз не се вгледах добре в него, но ми се стори да е беден човек — лактите на антерията му бяха закърпени. И каква контрабанда е носел? — Една рола гьон около 20–25 кг, едно чувалче сапун и една кутия цигарени книжки. Всичко туй беше разпиляно около него. Войниците бяха покрили трупа с трева. Когато докторът щеше да започне аутопсията, каза да махнат тревата и да открият трупа. Обърнаха го по гръб и когато разкопчаха антерията му, падна нещо от пазвата му, завито в хартия. Докторът го разгъна: показаха се две червени дървени свирчици,

      след преврата от Кенан Еврен на натурска страна от наща граница имаше 4 000 , приблизително , утрепани с тояги, демократични турци..

      Ми пишете за тях де.. Какво си измисляте за нещо дето няма архив, нито спомени на очевидци..
    • 12
      Ха
      Хасковлията
      5 -1
      13:49, 12 авг 2021
      Еее, този птеродактил Веска, пак изпълзя от дупката си.
      Абе жена, това че ти липсва нормално отношение на хората около теб, не ти дава право, да петниш Българската история, и в частност Гранични Войски.
      Да не стане беля- някой бивш граничар, да те срещне по тъмна доба.
      Да, такива "доктори" като теб, сега им е времето - да плюете по миналото и да си "насосвате" истоийки.Нямаш факти, нямаш свидетели ,ама иначе -истинска история!
      Аз бях танкист- внимавай да не окепезиш и танкови войски,че тогава -не мога да те мисля.

    Още новини

    Последни новини