От х:

Днес в x:

Ранна профилактика за децата от семейства с наследствен диабет

    6,5 е кръвната захар. Нормално е всичко. Тези думи чува от медицинското лице в пункта за измерване в центъра на Хасково възрастен мъж.

    В момента тече една от най-мащабните кампании на Лайънс движението-„Поход срещу диабета“. То е една част от по-мащабен проект. Провеждат го Лайънс клуб – Видин, съвместно с Българска асоциация Диабет, Българското национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини от 28-те областни градове в България. Освен измерване на кръвната захар, в шатрите в областните центрове, тече и информационна кампания. На по-късен етап ще бъдат обучени като част от проекта и 1000 медицински сестри, които да добият умения и познания как да действат при възникването на диабет при малките деца, посочи Асен Асенов, президент на Лайънс клуб – Видин в мандат 21/22 година. Ще бъдат организирани и детски лагери, на които деца, диагностицирани с диабет ще присъстват с родителите си, за да получат всички практически знания как да реагират при ситуация.

    В центъра на Хасково кампанията по измерване на кръвната захар мина във времето от 11 до 13 часа днес.

    В градовете, в които са минали досега, за това време медицинските лица от пунктовете измерват показателите на средно около 200 души.

    За добри се приемат нормите е 3,5 до 6,3, измерени на гладно. Два часа след хранене показателят трябва да е не повече от от 7,8. Ако има по-висока стойност, е добре да се направи първа консултация с личния лекар, светва медицинският фелдшер Паолина Димитрова.

    Като превенция срещу развитието на диабет, тя посочва, че е добре да се консумират повече плодове и зеленчуци и хората да намират време за повече движение. Първите профилактични прегледи на децата, в чиито семейства има наследственост и предразположение към диабет, е добре да се направят колкото се може по-рано.

    А част от маркерите за реакция на останалите родители за консултация с лекар са: при хиперактивност на детето, когато пие повече течности, основно вода, често ходи до тоалетна, ако има рязко редуциране на теглото.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      И
      И
      3 0
      22:53, 5 юли 2021
      Като гледам кой мери кръвта, егаси и цирка.
    Последни новини