От х:

Днес в x:

Страничните ефекти на лекарствата против затлъстяване - какво знаем досега

Лечението на затлъстяването е революционизирано от нови лекарства като семаглутид и тирзепатид. В клиничните изпитвания тези лекарства доведоха до значителна загуба на тегло - средно до 21% от телесното тегло на участниците. Семаглутид също така показа, че намалява риска от тежки сърдечно-съдови проблеми, което специалистите отпразнуваха като новаторски резултат. Но тъй като търсенето на лекарствата се увеличава, нараства интересът към изследване на техните потенциални странични ефекти. Изследователите проучват стомашно-чревните проблеми и загубата на мускулна маса, свързани с лекарствата, и споделиха някои открития по-рано този месец.

Стомашно-чревни проблеми

Най-новото поколение лекарства против затлъстяване имитират хормон, наречен глюкагоноподобен пептид 1 (GLP-1), който е свързан с регулирането на апетита. Семаглутид беше одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата през 2017 г. под името Ozempic за лечение на диабет тип 2, а по-късно, през 2021 г., като Wegovy - за лечение на затлъстяване. Тирзепатид, продаван като Mounjaro, беше одобрен през 2022 г. за лечение на диабет, но също така се предписва не по предназначение за загуба на тегло.

Изследователско писмо, публикувано миналата седмица в JAMA2, разглежда извадка от хора със затлъстяване в голяма база данни за здравно осигуряване. Авторите установяват, че честотата на панкреатит (възпаление на панкреаса) е 4,6 пъти по-висока при хора, приемащи семаглутид, отколкото при хора, приемащи лекарство за отслабване, което не имитира GLP-1. Проучването установи също, че семаглутид и лираглутид, друго лекарство с GLP-1, са свързани с повишена честота на гастропареза, разстройство, което забавя или спира движението на храната от стомаха към червата.

Клиничните проучвания вече показаха връзка между GLP-1 лекарствата и стомашно-чревните странични ефекти, включително гадене, запек и редки случаи на панкреатит. "Новото е, че за всички тях ние всъщност дадохме броя на заболеваемостта", казва Махяр Етминан, епидемиолог от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, и автор на изследването на JAMA.

Хайме Алмандоз, ендокринолог в Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, казва, че тъй като клиничните изпитвания са склонни да изключват хора, които са изложени на по-висок риск от развитие на определени състояния, епидемиологичните проучвания могат да дадат по-добра представа за усложненията, които могат да възникнат в реалния живот. 

Но проучването има важно ограничение, казва Даниел Дракър, ендокринолог от Университета на Торонто в Канада. То разчита на диагнози, записани в заявки за здравни грижи, които може не винаги да са точни. "Един лекар може да напише панкреатит и ето го в заявката за здравни грижи. Няма допълнителен контрол дали това е вярно или не", казва той.

Мерилин Тан, ендокринолог от Станфордския университет в Калифорния, казва, че тя рутинно съветва пациенти с диабет за потенциалните стомашно-чревни странични ефекти от лекарствата за GLP-1. Тя обаче отбелязва, че тъй като все повече доставчици, които не са специалисти по диабет или затлъстяване, предписват тези лекарства, "не е ясно дали всички пациенти са напълно информирани за потенциалните рискове".

Въздействие върху мускулната маса

Междувременно загубата на мускулна маса изглежда е проблем за фармацевтичните компании, разработващи лекарства против затлъстяване. Eli Lilly, производителят на тирзепатид, наскоро придоби Versanis, компания, разработваща лекарство, наречено бимагрумаб, което се тества в комбинация със семаглутид за потенциалната му способност да запазва мускулната маса по време на загуба на тегло.

"Мисля, че е възможно да започнем да виждаме хора с това, което описваме като саркопенично затлъстяване", казва Дракър, имайки предвид комбинация от затлъстяване и ниска скелетна мускулна маса, което води до мускулна слабост. "Колко такива хора ще има? Ние не знаем. Това е нещо, което ще трябва да наблюдаваме внимателно."

Данните, представени миналата седмица на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Хамбург, Германия, дават известно успокоение. Изследователи, включително някои от Eli Lilly, са използвали магнитен резонанс, за да оценят промените в състава на тялото, наблюдавани при хора, приемащи тирзепатид, и заключиват, че част от загубения мускулен обем всъщност е интрамускулна мазнина. Загубата на чиста мускулна маса, заключиха авторите, не е по-голяма от очакваното предвид загубата на тегло.

Претегляне на рисковете

Специалистите казват, че както стомашно-чревните нежелани реакции, така и загубата на мускулна маса могат да бъдат предотвратени или управлявани с адекватни промени в диетата, физическа активност и други лекарства. "Става въпрос за обучение на пациентите по отношение на рисковете от тези лекарства и обучение на доставчиците, които ще предписват тези лекарства", казва Алмандоз.

Но изследователите казват, че има още много да се научи за ефектите на тези лекарства в реалния свят, извън контролираните условия на клиничните изпитвания. Дракър отбелязва, че лекарствата за GLP-1 са изследвани главно при хора с диабет тип 2 или затлъстяване. Няма ясно разбиране на рисковете и ползите за тези, които попадат извън тези групи, например хора, които искат да отслабнат само по естетически причини . "Има голяма празнина в данните за тези хора. Това е мястото, където нямаме ясна представа дали профилът на страничните ефекти ще бъде същият."

Но за повечето хора със затлъстяване ползите далеч надхвърлят рисковете, отбелязва Алмандоз. "Може да бъде проблематично, когато има натиск да се подчертаят отрицателните въздействия на тези лекарства и почти да се погребе това огромно море от данни, които излизат за ползите от тези лекарства“, казва той.

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-023-03183-3

Jastreboff, A. M. et al. N. Engl. J. Med. 387, 205–216 (2022). Article 
Sodhi, M., Rezaeianzadeh, R., Kezouh, A. & Etminan, M. JAMA https://doi.org/10.1001/jama.2023.19574 (2023). Article 
Wilding, J. P. H. et al. N. Engl. J. Med. 384, 989–1002 (2021). Article

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини