От х:

Днес в x:

Депресията е пряко свързана с диабет тип 2, установи изследване

Изследване установи, че депресията е пряко свързана с диабет тип 2, съобщи ДПА.

Проучването, финансирано от благотворителната организация „Диабет Великобритания“, откри причинно-следствена връзка и общи генетични фактори, които сочат, че депресията всъщност може да причини заболяването, от което във Великобритания страдат около 4,5 милиона души.

Досега изследователите знаеха, че хората с диабет тип 2 са около два пъти по-склонни да страдат от депресия в сравнение с тези без диабет, както и че хората с депресия са изложени на по-висок риск от развитие на диабет тип 2. Въпреки това не е ясно дали депресията причинява диабета или обратното, както и дали други фактори не играят ключова роля.

В рамките на проучването изследователите установиха за първи път, че депресията е пряко свързана с повишения риск от развиване на диабет тип 2, но не и че диабетът причинява депресия.

Проучването установи, че едва 36,5% от ефекта на депресията върху диабет тип 2 може да се обясни със затлъстяването.

Експертите също така откриха седем генетични варианта, които допринасят за двете заболявания. Въпреки че не бяха открити доказателства диабетът да води до депресия, учените все пак още смятат, че е възможно бремето, което диабет тип 2 представлява в живота на много хора, да е фактор за развиването на депресия.

Проучването използва данни от стотици хиляди хора във Великобритания и Финландия, включително 19 344 души с диабет тип 2, повече от 5000 души, диагностицирани с депресия, както и 153 079 души, които сами са заявили, че са депресирани.

„Нашите констатации подчертават важността на предотвратяването на диабет тип 2 при появата на депресивни симптоми и необходимостта от поддържане на здравословно тегло в контекста на ефекта му върху депресията и коморбидността на диабет тип 2“, заключиха изследователите.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини