От х:

Днес в x:

24 °C

Загробиха част от птиците с инфлуенца до параклис край Малево, хората протестират

  Жителите на с.Малево се готвят за протест. Хората недоволстват заради факта, че част от кокошките от фермата край с.Криво поле, в която от Българската агенция по храните в петък констатираха огнище на инфлуенца, са загробени край тяхното село.

  Този следобед малевци забелязали, че край параклиса с аязмо „Успение на Пресвета Богородица“, се копае с тежка техника. Не след дълго станала ясна и причината.

  Марин Стойчев, който е местен, минавал случайно покрай мястото и полюбопитствал какво се случва. Когато разбрал, останал ужасен от гледката, понечил да направи и снимки, но служителите край рова с мъртвите птиците не му разрешили.

  „Казаха, че тука е определено мястото да бъдат заровени заразените птиците. Не ме допуснаха да снимам.“, разказва мъжът.

  Има обаче други хора от селото, които са успели да снимат умъртвените птици в рова.

  „Това, което са направили не е добре, защото на 20 метра от дупката със заразените птици, се намира аязмото, а от другата страна в близост има и чешма. Точно на това свято място ли намериха да заравят заразите! На това свято място ли!“, възмущава се Марин Стойчев.

  В с.Малево живеят около 2000 души, всеки има в двора си кокошки. Хората се притесняват, че може да тръгне птичи грип от загробените птици и към тях“.

  „Не стига коронавирусът, който ни връхлетя, а сега и друг вирус ни докараха, макар да е по птиците“, ядосват се малевци и са категорични, че ще протестират срещу ситуацията още във вторник.

  От БАБХ заявиха, че нямат отношение към определяне локацията за загробването на умъртвените птици и са спазени всички указания за реакция в такава ситуация. Тя е посочена от Общината и местната инспекция по околна среда и води. От РИОСВ-Хасково уточниха за Haskovo.net, че мястото на площадките за загробване се определя и съгласува превантивно по време на заседанията на Областната епизоотична комисия, за да могат да се ползват при необходимост, каквато сега е възникнала. И мястото край с. Малево е едно от тях. Днес от БАБХ -Хасково обаче не е имало уведомление към РОСВ -Хасково за ползването на тази площадка за загробване на заразени птици, посочиха от екоинспекцията. През утрешния ден те също ще направят проверка по случая.

  Междувременно от Областната служба на БАБХ започнаха проследяване на пътя, по който кокошките носачки във фермата край с. Криво поле са се заразили. В нея са се отглеждали около 40 хил. птици.

  От БАБХ посочиха, че миналата сряда при тях е подаден сигнал от собствениците, че се регистрират повече мъртви птици през последните дни от обикновено. Това е и причината от Агенцията да вземат проби със съмнение за птичи грип, които са се потвърдили в петък.

  Хора от селото обаче коментираха, че през последния месец стопаните масово разпродавали кокошки. Затова се прави проучване и за локациите на разпродадените кокошки от фермата с птичи грип, и дали са стигнали от тях яйца по складове и магазини.

  Междувременно днес областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова е свикала спешно онлайн заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с огнището край с.Криво поле.

  На срещата директорът на ОДБХ-Хасково д-р Илиев е запознал присъстващите с епизоотичната обстановка в областта и ги е осведомил, че от днес е стартирало евтаназирането по хуманен начин на всички засегнати от контакт птици от животновъдния обект. Също така от днес е започнало превантивно вземане на проби за Инфлуенца от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в областта.

  Заради ситуацията, със заповед на областния управител трябва да бъдат свикани незабавно заседания на Общинските епизоотични комисии.

  Определени са предпазна зона и наблюдавана зона около животновъдните обекти, в които са констатирани засегнати и контактни птици на три километрова предпазна зона, в която влизат с. Криво поле, с. Корен и с. Момино от община Хасково. На 10 километра от огнището е наблюдавана зона, в която влизат :с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа от община Хасково, от община Харманли: с. Славяново, с. Болярски извор и от община Стамболово: с. Малък извор, с. Голям извор, с. Долно Ботево, с. Кралево, с. Гледка, с. Стамболово, с. Царева поляна и с. Жълти бряг.

  Освен това се забранява разселването на птици за подновяване на дивечовия запас в тези зони, а стопаните трябва да приберат питците си от дворовете на закрито.

  Кметовете на общините трябва да инициират преброяване на животновъдните обекти за отглеждане на птици, които се намират в селищата, разположени в двете зони.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Фг
   Фгфг
   3 -6
   19:53, 26 апр 2021
   Да се върнат с 1000 години на зад, да направят проучване колко хора са загробили пиленцааа в стомасите си [Изяли за тъпунгерите] .
   • По
    Пом@шки Пом@к
    9 -5
    21:13, 26 апр 2021
    Зад катър не се застава защото ще те ритне и
    Пред ***** защото ще ти забие нож в гърба
   • Може ли такъв идиотизъм бе неверници ? .......
    .......
    Кой е собственика на Фермата ?
  • 2
   Dz
   Dzakardo
   18 -3
   20:33, 26 апр 2021
   Малевският кмет дали не знае за тази "случка" ????
   Типичният похват на ГЕРБ!!!!
   Това място е свяо за малевци, ама явно сама за някои!
   • Xm
    xm
    4 -2
    08:08, 27 апр 2021
    E, той кмета е *****, за него това място не е свято!
  • 3
   Уж
   Ужасен ужас
   20 -3
   20:46, 26 апр 2021
   А Малевския кмет нагаждач сменил всички партии само за да е добре със всички какво каза?
  • 4
   Ok
   Okka sali
   7 -6
   21:22, 26 апр 2021
   Те едни ****** там едно долно гадно племе
   • Ба
    Батал
    1 -1
    09:51, 27 апр 2021
    Като гледам ма всички сте го яли пу... шкия. Да ва и лешовете.
  • 5
   ХАСКОВО Смет , пак мълчите като ****** в шалварите на майката на Дидко По@ка
  • 6
   12
   123
   14 -3
   04:15, 27 апр 2021
   Кмета е пума какво го интерсува някакъв параклис? П-у-м-и-т-е гледат келепира нямат род и родина слънчоглед партия.
  • 7
   Та
   така е
   6 0
   09:08, 27 апр 2021
   Българите ако правят бели ,лъжат,крадат...на п.умаците го препишат. Турците крадат ,взеха всичко ,и те на п.....е го пишат. Ами тази институция ,с багера дето е дошла от Хасково ли София ли, да копае и заравя, да не са ги викали пум....?
  • 8
   Кв
   кво да кажеш
   7 0
   09:20, 27 апр 2021
   Екирсажа ликвидиран разпродаден ,и затова копане и бързо заравяне. Една част до Малево, друга яма другаде.
  • 9
   Бо
   Боклуци
   5 -1
   09:44, 27 апр 2021
   Това май е наредено от Хасковските измекяри от РИСВ бе тъпаци прости. Коментирате и хулите без да си имате и най малко знание за глупостите в държавата.
  • 10
   Това само в България го има. Болните животни от даден терен, да се заровят на десет километра от заразения периметър и на километър от населено място и река, където болестта я няма. Та хубаво да се разнесе заразата в региона. Браво бе Малоумници!
   • Га
    Гарантирано от ГЕРБ
    5 0
    10:11, 27 апр 2021
    Това е нашият начин на работа , работа , работа. Крадене , копане и заравяне.
  • 11
   Не
   некадърност и безхаберие
   6 0
   10:10, 27 апр 2021
   Защо загробването се извършва в землището на друго село? Така със сигурност ще се разнесе заразата из цялата област. До кога сами ще си създаваме проблемите? Хората никой не ги мисли, защо ли? Съществуват мобилни инсинератори, които трябва да унищожат заразата. За какво им се плащат милиони, къде потъват те? БАБХ, както винаги, не е в час. Въобще, има ли я тази болест или пак е заработила познатата от години схема да унищожаваме всичко родно, за да внасяме от чужбина с незнайно какво качество и то по време на пандемията?
   • Со
    София-провинцията
    2 0
    10:24, 27 апр 2021
    Може така да е наредено от София. Да се копаят дупки по околните села и да се заравят по малко
  • 12
   Ма
   Малевка
   5 0
   11:29, 27 апр 2021
   Ама че "мъдро" управленско решение - да заровиш заразени птици в близост до водоизточника на село с почти 2000 жители! Според някакъв "професор" хората не трябвало да бъдат близо до изкопите. Ами къде да са? Да си стоят по къщите и да гледат как се заразява водата и земята им? На всички ни писна от платени държавни подлоги!
  • 13
   Az
   AZ
   4 0
   11:34, 27 апр 2021
   Няма ли екарисаж за тая работа , изроди мръсни.
  • 14
   Ин
   инсинератор
   2 0
   11:40, 27 апр 2021
   Спокойно птиците ще бъдат загробени, а ще се плати на фирмата с мобилния инсинератор. Все пак тя е на Кой.

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини