От х:

Днес в x:

19 °C

С бюджет от 104,4 млн.лв. ще разполага община Хасково ще през 2021 година

104,4 млн.лв ще е бюджетът през 2021 на Хасково, реши Общинският съвет. Това е рекордна финансова рамка за общината досега.

Очаквано точката за по проекта за разпределян на средствата по сектори, подаден за гласуване на общинските съветници от екипа на кмета Станислав Дечев, беше и сред най-дебатирани на днешната сесията.

Общинският съветник Коста Стоев от БСП разкритикува остро проекта за Бюджет 2021. Той го нарече „богат“, в който има „не само маслинка, има и шунка, дори няколко парченца луканка“, но в същото време Бюджет, който не решава редица от сериозните проблеми, като този с дерето в кв.“Република“, подреждането на парковете Ямача и Кенана, проблемите с паркирането в град и лошата инфраструктура.

Колегата му от сесийната групата на социалистите Камен Торов пък коментира предложенията на общинската администрация за разпределянето на парите по основната финансова рамка, като „пи ар за през светлите часове на града“, защото според него в Бюджет 2021 на Хасково е обърнато внимание отново основно на централната градска част, крайните квартали са пренебрегнати, а селата са оставени да се спасяват по единично. „Вода, демография и доходи“, очерта като приоритетни за местната власт теми Тодоров и посочи, че не вижда в тазгодишния бюджет заложени достатъчно средства по тях. Той призова за повече подкрепа към младите хора и семейства от общината.

В тази връзка беше направено и предложението на Богдан Кирилов от БСП, в Бюджет 2021 да бъде заложена промяна, която да регламентира нова рамка за еднократното подпомагане по Общинската програмата за живородени и осиновени деца. Богданов предложи то да бъде увеличено от 650 лв. на 1000 лева, като парите за дофинансирането да бъдат извадени от перото за непредвидени разходи. Това обаче беше отхвърлено от колегите му съветници.

Цвети Лалов от ГЕРБ припомни, че 27 милиона е разликата между Бюджета за 2020 и този за 2021 година, и това е сума, която ще бъде изразходвана именно в града и общината и ще донесе ползи за обществото. Той призова съветниците да се обединят за приоритетното разпределяне на тези пари.

Според Лалов начинът да се задържат в Хасково младите хора не е само в даването на една определена сума, а в това градът да бъде така преобразен, че да е интересен за тях, да имат възможности да живеят и да се развиват тук.

По време на дебатите Светослава Стоянова от „ Коалиция за Хасково“ обърна внимание на започналата програма от държавата за подпомагане изплащането на сумите от страна на родителите за храна в задължителните подготвителни групи на детските градини. Съветничката посочи, че са минали пет месеца от обнародване то в ДВ на това решение, а не вижда то да е отразено в настоящия Бюджет на Хасково.

На финала на дебатите кметът  Станислав Дечев обобщи проекта за бюджет като „реалистичен и изпълним“ и допълни, че в него са засегнати всички политики и изпълнението по всички тях е със завишено финансиране. Той контрира негативните коментари на част от съветниците и посочи, че по отношение на качеството на водата и ограничаване загубите й поради лошата водопроводна мрежа в града има осигурено финансиране от МРРБ и започват ремонти. ВиК цикълът на Хасково ще бъде осъществен, процедурата върви в момента, и на Хасково ще бъдат дадени европейски средства за неговото реализиране, добави Дечев.

По отношение за таксите за детски градини предстои корекцията да бъде направена. А по темата за инфраструктурата по селата беше категоричен, че в тазгодишния бюджет са заложени средства-над 2,5 млн.лв. за ремонти на уличната мрежа във всяко едно населено място в общината, така, както не се е случвало от 20 години насам. Четвърт милион е заделен в бюджета и за ремонта на тротоарите в общинския център Хасково, както и за разкриването на нови паркоместа.

Незаконните сметища са един от най-големите бичове за общините, посочи още градоначалникът и припомни, че дерето в кв.“Република“ е било почиствано нееднократно през миналата година, заделени са пари в тазгодишния бюджет.

В крайна сметка, предложението за разпределяне на средствата по проекта на кметската администрация, беше одобрено от Общинския съвет с 32 гласа „за“, 7 “против“ и 1 „въздържал се“.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в новия Бюджет на Хасково е в размер на 54 704 281 лв. Това е ръст от приблизително 15,56 % спрямо предоставените през 2020 г. 47 339 694 лева.

В разходната част на бюджета, планираната обща сума е близо 105 млн.лева. За държавните служби, в това число и общинска администрация, са заложени близо 8,7 млн. лева; за отбрана и сигурност -близо 369 хил.лв; за здравеопазване -над 2,9 млн.лв, със 700 хил.лв. повече от тези през 2020 година. За образование са предвидени през 2021 година 49 млн.лв, с 6 мл.лв. над сумата от предходната година. 5, 2 млн.лв. са заложени за социалните дейности.

Най-големият ръст спрямо предходната година е по перото за жилищно строителство, благоустройство и комунални услуги- 28 млн. лв., с близо 15 млн.лв повече от парите през 2020 година.

За спорт, култура и почивни дейности са заложени 6,7 млн.лева.

4,7 млн.лв.са заделени за селата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  Ем
  Ема
  38 -6
  13:30, 26 фев 2021
  Голяма статия за едно голямо нищо!
  Крадене, крадене, крадене..
 • 2
  За
  Заки
  10 -8
  14:22, 26 фев 2021
  ,,Искаме нещо, положително да чуем вече, например кога ще започне санирането на 10-те блока!
  • По
   Положителна Нобвина
   5 -1
   00:47, 27 фев 2021
   Очаква се до края на Годината 2 000 затворника от ГРОБ/ДуПиСе
   настанени в Трудово-възпитателен Лагер "Кучкарника"
   да се включат в облагородяването на Хасковска област
 • 3
  Ar
  arab
  7 -7
  15:06, 26 фев 2021
  Египет се стреми да върне столицата си на туристическата карта с новото Cairo Eye - най-голямото виенско колело в Африка и петото по големина в света.

  То ще издига пътниците си на близо 122 метра над Замалек - шикозен квартал на остров Гезира, само на един мост разстояние от центъра на Кайро.

  Подобно на четирите най-високи виенски колела в света, разположени в Лондон, Дубай, Лас Вегас и Сингапур, Cairo Eye обещава гледка от птичи поглед на разстояние до близо 50 км в ясни дни.
 • 4
  Ar
  arab
  5 -7
  15:08, 26 фев 2021
  tова поставя Великата пирамида в Гиза и Сфинкса (намиращи се на малко повече от 24 км) в полезрението на туристите.

  Проектът за над 31 милиона долара включва 48 кабинки, които могат да поберат до осем души. Но това не е само колело, а цял развлекателен център, разполагащ с ресторанти, док-станция за лодки, зала за събития и кафенета
 • 5
  07
  077
  16 0
  16:35, 26 фев 2021
  Славова, прочитайки си поне веднъж статията след като я публикуваш. Много грешки, много нещо
 • 6
  Не
  Нела
  5 -6
  18:38, 26 фев 2021
  На мене пък бюджета ми харесва.
 • 7
  Ще
  ще, ще
  7 -1
  19:46, 26 фев 2021
  Ще разполага ще...
 • 8
  65
  655
  10 -4
  20:48, 26 фев 2021
  Голямо крадене ще падне!
 • 9
  Кв
  Кв.Хисаря
  9 -1
  20:48, 26 фев 2021
  Към водната кула на ул Персенк чакаме от години малко асфалт които ни обещават винаги преди избори.Сега ще почнат пак къща по къща да ни зарибяват с големи обещания.Но този път да го духат предизборно...
  • Ку
   Кулата от Хисаря
   4 -2
   21:20, 26 фев 2021
   Като покажете по-възпитано поведение във форумите тогава вече няма да ви го дават да го духате. До тогава с това мислене и писане много точно са ви преценили.
  • Хе
   Хехе , помня опреди 30 години
   2 -1
   00:48, 27 фев 2021
   че нямате асфалт ....
 • 10
  Ст
  Станчо “умното”
  11 -1
  21:41, 26 фев 2021
  Ша има бакшиши за мен от бать Делян
 • 11
  Ст
  стоян
  3 0
  07:49, 27 фев 2021
  гн кмете време е да се обърне внимание на кв куба 2 вече доста хора живеят там ,ако не друго поне асвалт
 • 12
  И
  И
  5 0
  12:21, 27 фев 2021
  Много пари, но гербаджия та за кмет, ще си ги прибере в джоба, от както е кмет нищо не е свършил за града.

Хороскоп за 18.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
18 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
18 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
18 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
18 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
18 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
18 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
18 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
18 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
18 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
18 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
18 юни 2021
Последни новини