От х:

Днес в x:

22 °C

60 хил.лв. в новия бюджет на Хасково за ремонт на надлеза по бул. „Съединение“

Изображение 1 от 5

  60 хил.лв. са предвидени в бюджета на Хасково през тази година за частичен ремонт на надлеза по бул.“Съединение“. Съоръжението в посока гарата и западната част на града е с доста натоварен трафик, а при оглед от служители на общината, е констатирано, че част от перилата му са сериозно прогнили. Новината съобщи по време на общественото обсъждане тази вечер на проекта за финансовата рамка, с която общината ще разполага през 2021 година, кметът на Хасково Станислав Дечев.

  Градоначалникът разясни, че със заложените сега средства ще бъдат подсилени перилата на надлеза в най-високата му част. Ще бъдат подменени  със здрави перила около 200 м. от двете му страни. През бюджета на Общинското предприятие „Екопрогрес“ ще бъдат променени -боядисани и подсилени и вътрешните части на съоръжението-еластичните мантинели. Асфалтовото покритие за момента няма да бъде подменено, за това реновиране ще се залагат средства занапред. „Сега идеята е да се предотвратят по-сериозни инциденти от високата част на надлеза при евентуални ПТП-та“, обобщи Дечев.

  Той направи презентация и на основните точки в предлагания от администрацията му бюджет, който през тази година е в размер на 104,4 млн.лева. Това е рекордна финансова рамка за общината досега.

  Общественото обсъждане по предложенията как да бъдат разходвани средствата мина тази вечер в зала „Дружба“ при наложените мерки от здравните власти.

  Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е в размер на 54 704 281 лв. Това е ръст от приблизително 15,56 % спрямо предоставените през 2020 г. 47 339 694 лева.

  От общата финансова рамка, с която Хасково ще разполага през тази година, заложените местни приходи са в размер на близо 28 млн.лева.

  Съгласно погасителния план, в края на 2021 година община Хасково окончателно ще приключи с разплащането на инвестиционния дълг към „Райфайзенбанк“ .

  В разходната част на бюджета, планираната обща сума е близо 105 млн.лева. За държавните служби, в това число и общинска администрация, са заложени близо 8,7 млн. лева; за отбрана и сигурност -близо 369 хил.лв; за здравеопазване над 2,9 млн.лв, със 700 хил.лв.повече от тези през 2020 година. За образование са предвидени през 2021 година 49 млн.лв, с 6 мл.лв. повече от предходната година. 5, 2 млн.лв. са заложени за социалните дейности. Най-големият ръст спрямо предходната година е по перото за жилищно строителство, благоустройство и комунални услуги- 28 млн. лв., с близо 15 млн.лв повече от парите през 2020 година. За спорт, култура и почивни дейности  са заложени 6,7 млн.лв.

  В общинския бюджет за тази година за цялостна издръжка на музеи и художествени галерии, библиотеки и читалища са предвидени над 2,1 млн.лева.

  При представянето на бюджета стана ясно, че планираните  над 15.5 млн. лева за инвестиционни разходи с бюджетни средства са с няколко акцента. Обявената вече реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в града за 1 035 681 лв, е сред тях.

  За реконструкция и основен ремонт на сградата на Детската градина по изкуствата са предвидени 200 хил. лева.

  Средства има и за основния ремонт на стадион „Младост“ -малко над 500 хил.лева. 101 хил.лв.е заложеният остатък от предходната година. Ще бъдат изградени нови  лекоатлетически писти, а в тревното покритие на футболното игрище ще инвестира БФС.

  180 хил. лв. са заложени за втория етап на водоснабдяването в с.Маслиново.

  За проектирането, строителството, авторския и строителния надзор на втората клетка на депото за отпадъци край с.Гарваново община Хасково заделя близо 2 млн.лева. Толкова е нейният дял при разпределението на инвестицията заедно с Димитровград и Минерални бани. Кметът отбеляза, че тази инвестиция е наложителна, защото при направените разчети, сега използваната първа клетка на сметището ще бъде запълнена до юни месец. Обектът вече има разрешително за строеж.

  Предвидена е и инвестиция от 1, 3 млн. лв. за спортни съоръжения в града-изграждане на закрит плувен басейн, ремонт на игрища.

  Близо 4 млн.лв са заложени за изграждането на парка над ДНА.

  Общият размер на планираните разходи за селата е 4, 7 млн.лева. Там ще бъде изградена и система за видеонаблюдение, 30 хил.лева са заложени за това в бюджета.

  Предвижда се тази година да бъде завършена и започнатата през 2014 година двуетажна сграда в почивната общинска морска база „Смокините“. Заложените средства за това са близо 519 хил.лава. След приключването й, капацитетът за почиващи в базата ще се удвои, посочи градоначалникът.

  Нов момент при заделянето на средства за образованието в града през тази година е финансирането на учебните заведения за подновяване на класните им стаи. Заложени са 30 хил.лв. за това. А тепърва ще се определи алгоритъмът за кандидатстването и получаването им.

  За първи път през тази година трите оркестъра към Общината ще имат и перо за финансиране на дейности-30 хил.лв. ще им бъдат разпределени за това.

  Проблемите за бездомните кучета, разбитите тротоари, за облагородяване на междублоковите пространства, за опасното кръгово на бул „в. Левски“, както и за възможността за монтирането на ЛЕД осветление по пешеходните пътеки, поставиха гражданите, които се включиха в общественото обсъждане. Имаше питане и дали закритият басейн, който ще се строи, ще е приспособен  за ползване  от хора с двигателни проблеми. 

  По въпроса за ремонта на тротоарите кметът Дечев посочи, че в Бюджет 2021 са заложени 200 хил.лв. за изграждането  им. Той отбеляза, че проектът за басейна вече е готов и по него се предвижда използването на съоръжението от хора в неравностойно положение. За пешеходните пътеки градоначалникът отговори, че вече е започнало тяхното осветяване с прожектори. Относно бездомните кучета Дечев посочи,че проблемът не може да се реши на територията само на една община, тъй като има „кучешки туризъм“ и посочи, че след като бъде изграден Кучешки приют на терен на бившото летище Узунджово, кучетата ще могат да имат по-дълъг престой там. Изхранването им е допустимо да става и с остатъчна храна от детските заведения и социални центрове в общината.

  За част от поставените теми, кметът обеща, че ще назначи проверки за възможността за изпълнение на исканията на гражданите.

  След общественото обсъждане на проекта за  Бюджет 2021 на Хасково от кметската администрация тази вечер, предстои неговото гласуване от Общинския съвет.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Et
   etobur
   24 -6
   20:55, 12 фев 2021
   На смокините кой почива и че още 2 етажа ще се строят?
   За тия пари на надлеза на "Съединение" не само перила и парапет, но и още две ленти могат да се пуснат.
   За новия бюджет повечето пари май ще идат за изборите!
  • 2
   Ге
   Герчев
   18 -5
   22:46, 12 фев 2021
   Куче влачи, диря няма. Дечев, сега ти се е паднало. Бъди смел.
   • 2 милиона за мазилката на Областната управа
    50 000 лева за най-важната артерия в Града
    ........
   • Бе
    Без асфалт е нищо
    10 -5
    11:06, 13 фев 2021
    Без да се реновира асфалта , значи нищонеправене.Станиславе , бъди по-решителен
    .Не излизай пред хората със закърпени дрехи.
    Ти си кмет все пак.Не си куче на верижка на Кумгейт.Бъди разумен мъж !
  • 3
   Ко
   Коко
   5 -13
   23:15, 12 фев 2021
   Само като видя марките на колите ми става лошо.Тря... Виж коментара
  • 4
   Ем
   Емо
   14 -4
   23:25, 12 фев 2021
   Не видях че ще направят нещо свежо за града,повечето са някви глупости,без 50% от тях може и да се разделим!
   • Масово Хасково и България се наркоманизирате
    ......
    Демек ставате уайт траш - бял боклук (отпадък)
    ......
   • Бр
    Браво Емо!
    8 -3
    11:09, 13 фев 2021
    Трябва да откраднем едни пари "честно", че избори са се задали , а чекмеджето на Главната тиква , не трябва да се изпразва.
  • 5
   И
   И
   9 -5
   09:11, 13 фев 2021
   Кой боклук за кмет е без маска а, долен измамник нищо не върши, а пари прибира, за обещания.
  • 6
   Dz
   Dzskardo
   17 -4
   09:32, 13 фев 2021
   Стънка бош лаф си и ти, жалко за малцината останали да живеят в града.
   Срам ме е, че съм гласувал за тези келепирджии.
   Никога повече!!!
  • 7
   Iv
   ivan
   13 -3
   10:30, 13 фев 2021
   Mhoго крадете ,се някои трябва да влезе във затвора-кметове и държавни политически чиновници
  • 8
   Пе
   Петя
   5 -22
   10:47, 13 фев 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Пе
    Петя бравос !
    13 -4
    11:18, 13 фев 2021
    Мисленето е добро, но началниците му са лоши.Продали са душата си на Дявола , за пусти пари, а Стънчо го ползват като маша .
  • 9
   Тo
   Тoro
   14 -2
   11:00, 13 фев 2021
   Истината е, че се заделят пари за дейности, които са свързани с лесно възлагане и още по-лесно усвояване на средствата от "точните" хора. Всичко друго е ала-бала и разтягане на локуми.
  • 10
   63
   6300
   9 -1
   13:19, 13 фев 2021
   Надлезът пада. Те перила ще подменят... ако минат отдолу му явно ще разпишат милиони... после ще бърборим как едва ли не нов са градили. коли и тролеи се трошат но кой му дреме...
   • 36
    3600
    1 0
    13:31, 14 фев 2021
    абре тъпчо, ти кога си строил и ремонтирал надлез, че даваш адекватна оценка. Като си един смешен трол и само злословиш, иди ти го направи целият за 60К и да покажеш на целият строителен свят как се прави
  • 11
   Ii
   Iii
   12 -2
   16:00, 13 фев 2021
   Много лъжи, много нещо от тоз кмет, измислица... Само лъжи, за години нищо не е направил, а сега обещания.
  • 12
   По
   Порчо
   9 -3
   17:06, 13 фев 2021
   Кметче, как върви коашицията с ДПС? Да не се изпокарате сега за някакви пари. Ще вдигнеш два-три пъти данъците и таксите и ще има за вас и за турците. Така де, кауните като си мълчат, защо да не ги одерете още два-три пъти месечно?
  • 13
   За 60 000 лева има функциониращ мозък в Монимес или Нолев .

  Хороскоп за 16.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  16 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  16 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  16 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  16 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  16 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  16 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  16 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  16 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  16 май 2021
  Последни новини