От х:

Днес в x:

Гледат делото за трагедията в с.Бисер днес

Разпоредително заседание по делото за наводнението на харманлийското село Бисер през 2012 година е насрочено днес в Районния съд – Харманли.

В средата на декември, миналата година магистратите отсрочиха делото за края на януари, а причините бяха няколко-нередовното призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и невъзможността да бъдат спазени противоепидемичните мерки при разглеждане на делото в открито съдебно заседание.

Делото влиза в съда за втори път, девет години след потопа в Бисер. На 6-ти февруари, скъсалият стената си язовир Иваново заля селото, а придошлата вода отне човешки животи и разруши десетки сгради.

Обвиняема за трагедията по непредпазливост е  тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена като обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г., като областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е осъществила и необходимата организация и техническа експлоатация на язовира. Тя не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него.

С това бездействие е допуснала наводнение по непредпазливост. Според обвинението, подсъдимата е нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кк
    кккккк
    11 -1
    09:48, 29 яну 2021
    Узунова с количката и в затвора. Беше прекалено злобна и нагла простачка.
  • 2
    Би
    Бивш Гербаджия
    5 -1
    10:46, 29 яну 2021
    То и сегашната е същата......идва видовден!!!!
  • 3
    А откъде дойде толкова вода в Бисер? Такава вода идва от скъсана дига на язовир. На кой язовир? Кой му е собственик? Защо не се разследва това? Тя е на инвалидна количка и делото ще се точи безкрайно... Ще я обявят за невменяема от инсулта, няма да може да дава показания... Някой си изми ръцете с нея...

Още новини

Последни новини