От х:

Днес в x:

13 °C

Гледат делото за трагедията в с.Бисер днес

Разпоредително заседание по делото за наводнението на харманлийското село Бисер през 2012 година е насрочено днес в Районния съд – Харманли.

В средата на декември, миналата година магистратите отсрочиха делото за края на януари, а причините бяха няколко-нередовното призоваване на част от наследниците на пострадалите, както и невъзможността да бъдат спазени противоепидемичните мерки при разглеждане на делото в открито съдебно заседание.

Делото влиза в съда за втори път, девет години след потопа в Бисер. На 6-ти февруари, скъсалият стената си язовир Иваново заля селото, а придошлата вода отне човешки животи и разруши десетки сгради.

Обвиняема за трагедията по непредпазливост е  тогавашната областна управителка на Хасково Ирена Узунова.

Преди три години съдът в Харманли върна за доразследване на районната прокуратура в Пловдив обвинителния акт за наводнението срещу Узунова.

Бившата областна на Хасково сега отново е привлечена като обвиняема за това, че във времето от 14-ти октомври 2011 г. до 6-ти февруари 2012 г., като областен управител на Хасково не е планирала и организира разработването на план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е осъществила и необходимата организация и техническа експлоатация на язовира. Тя не е осъществила поддръжка и ремонтно-възстановителните дейности по него.

С това бездействие е допуснала наводнение по непредпазливост. Според обвинението, подсъдимата е нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Предвиденото наказание по текста от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост и с последвала смърт и значителни вреди, е лишаване от свобода до пет години.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Кк
  кккккк
  11 -1
  09:48, 29 яну 2021
  Узунова с количката и в затвора. Беше прекалено злобна и нагла простачка.
 • 2
  Би
  Бивш Гербаджия
  5 -1
  10:46, 29 яну 2021
  То и сегашната е същата......идва видовден!!!!
 • 3
  А откъде дойде толкова вода в Бисер? Такава вода идва от скъсана дига на язовир. На кой язовир? Кой му е собственик? Защо не се разследва това? Тя е на инвалидна количка и делото ще се точи безкрайно... Ще я обявят за невменяема от инсулта, няма да може да дава показания... Някой си изми ръцете с нея...

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини