От х:

Днес в x:

10 °C

Държавата купува до 230 000 компютъра за ученици и учители за 162 млн. лв.

Министерството на образованието и науката (МОН)обяви обществена поръчка за над 162 млн. лв.без ДДС за доставка и гаранционна поддръжка на 230 000 компютърни устройства за нуждите на учители и ученици във връзка с електронното обучение. Това става ясно от регистъра на обществените поръчки, съобщи изданието "Сега".

Първоначално ще бъдат поръчани около 21 000 преносими устройства. Доставката на цялото компютърно оборудване ще зависи от нуждите на училищата. В поръчката е посочено максималното количество, което може да бъде заявено за доставяне през следващите 3 години.

Обществената поръчка

Поръчката е с предмет "Доставка и гаранционна поддръжка на компютърно оборудване" и раделена на щест обособени позиции.

По първата позиция - за преносими компютри за ученици с операционна система Windows -МОН смята да закупи първоначално 8000 устройства. Максималната цена на 1 компютър трябва да е до 700 лв., като той следва да е с поне 4 GB памет, с вградена камера, ударо- и водустойчива клавиатура, тежащ максимум 1.5 кг и др. Прогнозната сума за максимум 90 000 устройства, които могат да бъдат поръчани, е 63 млн. лв.

Също 8000 бройки е планирано да се поръчат и по втората позиция - за преносими компютри отново за ученици, но работещи с операционна система Chrome (също по 700 лв. за бройка, но по 1.6 кг), като при тях максималното количество, което може да се заяви до края на 3-годишния срок е 60 000 бройки за общо 42 млн. лв. Фирмата, която спечели, ще трябва да достави първите количества в срок до 75 дни. Ако не успее, МОН има право да наложи неустойка.

За учителите също са планирани два вида преносими компютри. Поръчките за тях са в обособени позиции 3 и 4. Първоначално ще се закупят 1500 устройства с Windows и още толкова с Chrome. Цената им не бива да надвишава 835 лв.за устройство, като общо от двата вида компютри могат да се поръчат до 50 000 бройки за общо 41.7 млн. лв. Срокът за доставката на първоначалните бройки е 60 дни.

МОН смята да поръча закупуването на още 1500 таблета за ученици, всеки от които да е с максимална цена до 175 лв. и до 470 лв. (в зависимост от типа и техническите му характеристи, описани подробно в поръчката). Впоследствие броят им може да се увеличи до 30 000 бройки за общо 12.6 млн. лв. Общо 3 млн. лв. пък са планирани за евентуалното закупуване на 2500 броя универсални шкафове за зареждане на таблети/преносими компютри (всеки от които не бива да е за повече от 1200 лв.), като първоначално от тях ще бъдат поръчани 600 броя.

 Мотиви

От МОН посочват, че традиционно сключват рамкови споразумения за доставка на компютърна техника в училищата. В момента ведомството е страна по сключено такова споразумениеот 2019 г., но то е насочено към реализиране на традиционната за МОН политика на модернизиране на кабинетите и е с по-висока единична стойност на компютър.

Тъй като започналото заради пандемията електронно обучението налага осигуряването на голям брой преносими компютри, които обаче не е нужно да бъдат с високи технически параметри, тази потребност не може да бъде задоволена с действащото сега рамково споразумение, тъй като  разходът би бил неоправдано висок, аргументира се МОН. По тази причина е обявена и новата поръчка.

По последни данни 10% от учениците у нас не разполагат с подходящи устройства за пълноценно обучение в електронна среда, а половината от учителите нямат служебен компютър, от който да работят.

От министерството засягат в мотивите си и одобрените в края на миналата година 14 млн. лв. за закупване на преносими компютри. Те са планирани за 12 000 компютъра за ученици и 4000 за учители, като някои ИТ експерти изразихасъмнения в ефективността на кампанията. Тогава от ведомството обясниха, че нарочно парите се отпускат конкретно на всяко училище, за да може то да реагира бързо според нуждите си, докато обявяването на централна обществена поръчка ще изисква доста повече време.

"Макар училищата да получиха възможността бързо да възложат доставки за преносими компютри, осигурените по този начин 16 000 преносими устройства не могат да обезпечат потребностите при пълно преминаване към е-обучение", посочват от ведомството на Красимир Вълчев.

Оттам също така признават, в противоречие с предишните си твърдения, че изпълнението на въпросното постановление е показало и "слабите страни при децентрализирането на един толкова мащабен процес".  Някои училища са възложили доставките със закъснение при договорен твърде продължителен срок за изпълнение, поради което техниката още не е получена.Това според МОН налага извода, че "за въпрос от национално значение, какъвто е осигуряването на достъпа до образование в извънредна ситуация, ведомството трябва да организира доставката на техника франко всяко училище" при това във възможно най-кратки срокове и съобразявайки се с използващите се в момента операционни системи в училищата. По този начин ще се гарантират равните възможности на учениците за пълноценно обучени и ще се намали рискът от неусвояване на учебния материал.

Намеренията на МОН като цяло са към всяко училище да се създаде технологичен фонд, чрез който да се осигури необходимата техника при дистанционно обучение. 

 Финансирането

Финансирането на обществената поръчка, по която може да се кандидатства до 22 февруари, ще бъде осигурено от държавния бюджет и европейските фондове. 

Към момента са осигурени единствено средства от Европейския съюз по линия на инструмента за подкрепата за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19, и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката - REACT-EU в размер на 71 280 000лева, с които ще бъдат закупени между 80 000 и 82 000 устройства, но със заложените максимални количества процедурата остава отворена за допълнителни възлагания в бъдеще при наличие на средства за тази цел.

В сряда правителството одобри решението за промяна на оперативната програма, която е допълнена с нова приоритетна ос 5 „Равен достъп до училищно образование в кризисни условия“ със 100% финансиране от Европейския социален фонд.

Дали МОН ще поръча посочените максимални количества от 230 000 бройки компютри ще зависи от интереса и възникналите потребности на училищата, както и от осигурените средства по други програми.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  учител
  4 -2
  13:10, 28 яну 2021
  престанетеда харчите народната пара ,ще купувате на мангустите таблети и след седмица ще си ги търсите по заложните къщи

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини