От х:

Днес в x:

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България

Хърватия получи първите пратки хуманитарна помощ от България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Два военно-транспортни самолета С-27J "Спартан" с екипажи от състава на българските Военновъздушни сили, натоварени с хуманитарна помощ от България за пострадалите при разрушителното земетресение в Хърватия на 29 декември 2020 г., са кацнали последователно на летище Загреб на 1 януари преди обяд.

Представители на българското посолство в Загреб, на хърватските Служба "Гражданска защита" и Министерство на отбраната, както и на Европейската комисия са присъствали при разтоварването.

По-късно днес се очаква в Загреб да пристигне допълнителна пратка с хуманитарна помощ от България. Тя също ще бъде превозена със военно-транспортен С-27J "Спартан". Цялостната пратка от България съдържа 500 сгъваеми легла, от тях 300 с матраци, и 100 радиатора.

Пред посланика на България в Хърватия Генка Георгиева флотилен адмирал Милан Жунич от Министерството на отбраната на Република Хърватия и Томислав Маревич, ръководител на Службата за оперативна готовност към "Гражданска защита", са благодарили на българското правителство и българския народ за бързата и своевременна реакция. Те са определили помощта като солидарност, която потвърждава силното приятелство между българския и хърватския народ, датиращо от векове.

От външното ни министерство припомнят, че на 30 декември 2020 г. Министерският съвет отпусна чрез бюджета на МВнР 100 000 евро в помощ на Хърватия за възстановяване от земетресението. Организирани са и спешни доставки на минерална вода за страната, се посочва в съобщението.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини