От х:

Днес в x:

О.р. генерал от МВР Владимир Янев: Бойко Борисов не е мухльо, но е фукльо

Генерал Владимир Янев

Владимир Янев е роден на 17 февруари 1921 година в Свиленград. В системата на МВР работи още от 9 септември 1944 г. Започва в родния си град, после в Хасково, в Девин, в Мадан, отново в Хасково.

Генералски пагон получава през 1975 година. 12 години е началник на окръжното управление на МВР в Хасково.

В началото на 2009 г. издава книгата със спомени “От милиционер до генерал”.

Генерал Янев е единственият служител на МВР, награждаван с почетно звание на КГБ и НКВД, връчени му лично от Андропов и Шчелоков.

Пенсионира се през 1982 г. след 39 години служба в МВР.

О. р. генерал от МВР Владимир Янев,

Интервю на Тодор Кръшков

- Господин генерал, в книгата си “От милиционер до генерал” наричате Бойко Борисов фукльо, а ГЕРБ – “полицейска партия”. Сега “фукльото” е премиер, а “полицейската партия” е най-голямата в парламента. Промени ли се мнението ви?

 - Да, в спомените си пиша доста остри думи за Бойко Борисов. Аз реагирам по-скоро срещу произвеждането на генерали на килограм. Първият случай, който предизвика възмущението ми впрочем, бе с Димо Гяуров, който от ефрейтор стана генерал. Изобщо – в годините на прехода МВР стана като футболна топка – всеки я подмята както си иска.

Давам пример със себе си. Аз бях първо началник на Стопанска и Криминална милиция, след това на контраразузнаването, после три години заместник-окръжен началник и накрая на кариерата си – 12 години окръжен началник на МВР в Хасково, където се и пенсионирах.

А сега какво е? Дойде нова власт и хайде – метлата. И произвеждане на генерали на кило. През областната дирекция на МВР за 15 години се смениха 15 началници. Ще ви дам само един пример, особено фрапиращ. Румен Атанасов бе назначен за директор. Първата седмица отивам да му честитя новата длъжност, той бил при кмета. Втората седмица пак отидох да го видя, той вече бил уволнен от вътрешния министър Богомил Бонев, хем с него били състуденти.  

Е, това какво е?

По отношение на Бойко Борисов. Вярно, че използах доста остри думи срещу него – че е фукльо, че е самонадеян, грандоман, горделив. Протестирах, че един пожарникар става генерал от МВР. Но в интерес на истината той много бързо навлезе в работата, присъстваше на всички горещи събития, съставът го обикна. Получи признание и от чуждите служби, а това не е лесно. Всъщност аз в книгата си реагирах на думите на Ахмед Доган, който нарича Бойко Борисов “мухльо”. Аз пък пиша, че не е мухльо, а е фукльо.

Ще ти кажа още нещо – Бойко Борисов ще стане президент. И му го желая от сърце.

- В книгата си лансирате идеята, че в България е трябвало да има военен преврат. В устата на един генерал това звучи доста сериозно.

 - Вие сте млад човек и едва ли помните онези години, но аз ще ви разкажа. През 70-те години аз лично съм изпращал на нашата резидентура в Одрин кашони с електрически крушки, защото там нямаше. Виж сега къде е Турция. След преврата през 1980 година обаче Турция дръпна напред, и то не с една педя, много дръпна напред.

 Помни ми думите, аз няма да съм жив вече, но това ще се случи – старата турска империя ще се възроди. Родопите, Македония, Косово – вървят към турцизиране.

Онзи ден например бях в Стамболово – ами че то там само турци. Турски кмет, турски съветници, цялото население турско.

 - Този процес навярно ще бъде пресечен. Властта вече е в здравите ръце на Генерала.

 - Да се върна на темата за преврата. Не 89-та, още в средата на 80-те трябваше да се направи преврат. Още повече, че тогава имаше здрави сили – Добри Джуров имаше зад гърба си 180 хилядна армия. Или в краен случай – през 1989 година.

 - Като началник на окръжното управление на МВР в Хасково през 80-те години сте контролирали и държавна сигурност. ДС ли разработи контрабандните канали?

- Абсолютно не. Това категорично не е вярно. Истината е, че едва през 1982-1983 година ние се усетихме за каналите за наркотици.

 - Това сериозно ли го казвате?

 - Абсолютно сериозно. Допускам, че е възможно да е имало единични случаи на контрабанда, предимно по линия на първо главно управление на ДС, те имаха някакви съображения и възможности. Но като цяло – самата Държавна сигурност да е организирала каналите, абсолютно не е вярно.

Самият аз съм от Свиленград. Нека ми посочат поне един митничар, който навремето да е имал скъпа лъскава кола, или пък огромна къща! Не могат да ми посочат, защото нямаше.

А сега? Сега имат по две три коли, една от друга по-скъпа. Някога Свиленград беше известен, заедно с Казанлък, като град на колоезденето. Някой помни ли го това? Сега е градът на митничарите.

 - Новото правителство възнамерява да отвори всички досиета. Ако това се случи много ли хора в Хасково ще бъдат неприятно изненадани?

 - Кои хора да бъдат изненадани?

 - Бизнесмени например. Такива, които са получавали куфарчета с пари в началото на 90-те години.

 - Куфарчетата с пари от митницата тръгнаха през 90-те и и отиваха на “Раковска” 134. Главнокомандващ на тази операция беше Христо Бисеров.

 - Е, има хора, които станаха милиардери за една нощ.

 - Кой стана милиардер? Посочи ми един пример.

 - Николай Банев например.

 - За Николай Банев и аз се учудвам. Аз съм приемал баща му на служба в системата навремето. Но това със замогването на сина му не е наше дело. Това е по-късна работа. Аз също не мога да се начудя как натрупа тези милиарди. Че и една млада хубава булка си взел. Като го гледам по телевизията – той мяза на циганин, оженил се за красавица. Абе – бракове по сметка...

 - Одобрявате ли отварянето на досиетата?

 - Одобрявам, с изключение на Първо главно управление – разузнаването. Там съм категорично против. Имай предвид, че най-добрите разузнавателни служби в света са няколко – руската, американската, израелската. И нашата беше сред тях. Защо сега да вкараме в списъка с доносниците хората, които са били сред най-добрите в света?

Аз съм живата история на МВР. Аз знам къде да бръкна, коя папка да извадя. Знам всичко в информационния масив – едно по едно. Но вече не съм здрав.

 - Доколкото знам, повечето от вербуваните за агенти на ДС са били на принципа на компромата. С други думи – или сътрудничиш на службите, или те правим за резил.

 - Имаше го и това. Принципът “компра”. Обаче имаше и сътрудници, водени от патриотични подбуди.

  - Един на сто, вероятно.

 - Ами, не е един на сто. Доста бяха. Но като каза за “компрата”, спомням си случая с Владимир Стойчев, който беше дипломат в Лондон. Снимали го техните служби с една англичанка в малко по така ситуация, и отиват да го вербуват. Той обаче само се разсмял. Казал им: Абе жена ми отлично знае, че съм си женкар. Вие сега какво – имиджа ли ще ми вдигате? Та се провалила вербовката.

 - А журналистите в Хасково? Кои от тях са били агенти на ДС?

 - Е, хайде сега. Отлично знаем, че са малцина тези, които не са сътрудничели на ДС. Такова беше времето. Особено тези, които излизаха в чужбина, можеш да се обзаложиш, че са били агенти. То всъщност се видя – огласиха досиетата на много водещи журналисти. Но пак повтарям – такава беше системата.

 - Аз да не би да съм живял в друга система?

 - Всяко правило си има изключения.

Владимир Янев с многобройните си медали
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини