От х:

Днес в x:

0 °C

Лауреатите на литературни дни „Южна пролет” бяха определени дистанционно

  За първи път в историята си Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ – Хасково 2020 се провежда в условията на пандемия. Това наложи организаторите, авторите и журито на конкурса да работят дистанционно и да намерят форми, чрез които да оценят дебютните творби и да отличат най-добрите, съобщиха от община Хасково.

  Тази година в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” участваха 22 автори. В литературен жанр „Поезия“ се конкурираха десет книги, в „Проза“ - осем, в „Детска литература“ участваха две произведения, в „Литературна критика“ също две книги. В жанровете „Драматургия“ и „Филмов сценарий“ нямаше участници с дебютни книги.

  Журито на конкурса, което работи в тази извънредна ситуация, е с председател проф. дфн Сава Василев – литературен критик и писател, а членове са Владимир Шумелов – литературен критик и писател, Ангел Дюлгеров – литературен критик, Владимир Стоянов – поет, писател, Ясен Калайджиев – писател.

  Званието лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда в размер на 1 000 лв. журито присъди на:

  В жанр „Поезия“ – Виолета Кунева за стихосбирката „Почти всичко е наред“

  В жанр „Проза“ – Николай Ценков за книгата „Човекът, който продаде морето“

  В жанр „Литературна критика“ – Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“

  В жанр „Детска литература“ – Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“

  Съпътстващи награди в рамките на регламента на конкурса бяха присъдени на:

  В жанр „Поезия“ – Мартин Илиев за книгата „В печалния хан на дните“ и Георги Георгиев за книгата „Автобиография на страха“

  В жанр „Проза“ – Виолета Стайкова за книгата „Дъното на рая“, Мартин Касабов за книгата „Когато великани ходеха по земята“ и Яна Станкова за книгата „Дневниците на Ая“

  В жанр „Литературна критика“ – Ралица Люцканова за книгата „Жени и чудовища. Новата женска готика“

  В жанр „Детска литература“ – Стела Йосифова за книгата „Шоколадовата фабрика на Дядо Коледа“

  Община Хасково присъжда наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

  Носител на наградата „Александър Паскалев“ за 2020 година е поетесата Ели Видева. Тя бе удостоена с тази награда с решение на жури в състав: председател Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково и членове: Йорданка Иванова – началник отдел ОКМДС, Кирилка Страшникова – директор на РБ „Хр. Смирненски“, Деян Янев – председател на ПК по образование, култура и вероизповедания в Общински съвет Хасково и Недялко Бакалов – литературен критик.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   2 0
   15:31, 17 дек 2020
   Ха! Какво дири Бакалков в журито като литературен критик. Някой някога да е чувал Сигурно е представител на штози плазмодий да е издавал книга с литературна критика?Сигурно е представител на посредственика Шал****ьов.
  • 2
   Ст
   Страничен наблюдател
   2 0
   19:18, 17 дек 2020
   Заслужаваш тази награда,Ели! Бъди жива и здрава и още дълго,дълго да ни радваш!
  • 3
   Ев
   Евлоги
   0 0
   02:59, 18 дек 2020
   В състава на журито блести с отсъствие кмета. И добре, че са го пропуснали, защото аз бих се срамувал да ме оценя жури с негово участие.

  Хороскоп за 19.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
  19 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
  19 яну 2021
  Последни новини