От х:

Днес в x:

Почитаме Св.Сава. В хасковския край народът го възприема като жена, сестра на Св. Никола

Днешният 5-ти декември е посветен на Свети Сава Освещени. Роден е в Кападокия през 4-ти век, той постъпва още когато е на 18 години в манастир, където получил образование и е подстриган за монах. По-късно се отправя към Йерусалим и остава следващите 20 години в манастир там.

Заради усамотението обаче се преселва в пещера. След дълги години живот в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в един женски манастир близо до Йерусалим. Като получил след нейната смърт богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници.

Става  духовен ръководител на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 г.

И ако в източноправославната църква, този ден е посветен на светец мъж, то на някои места у нас в народните традиции хората вярват, че Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола.

И в Хасковския край народът приемал Варвара и Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола.

Сава се свързва и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.

А девойките ставали рано и започвали да пресяват брашно, като държали ситото обратно.

Това обредно магическо действие трябвало да помогне на момичето да се изпълни желанието му и не само да се задоми скоро, но и да влезе в добро и заможно семейство, да случи на добра свекърва.

Народът казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“, подготвяйки се за един от най-големите празници през годината –Никулден.

На 5-ти декември имен ден празнуват: Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка,  Станислав, Станислава, Съби, Събина, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    българина е езичник
    • Езичниците сме били по тия земи 7000 години преди Христос
      и 7500 години преди Мохамед.
      .....
      А Христос е Първия Учител , който проповядва Комунизма

Още новини

Последни новини