От х:

Днес в x:

В Хасково започва набирането на кръводарители след преболедуван Ковид

От понеделник Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ – Хасково се  включва в националната кампания  "Дари плазма! Спаси трима!", съобщи началничката на структурата д-р Балина Бозова. 
Тя поясни обаче, че в тукашния кръвопреливен център ще се води стандартно взимане на кръв от преболедували коронавирус пациенти. Извличането на реконвалесцентната плазма чрез плазмофереза ще става Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив, където се преработва и останалата кръв от Хасково. 
 
Разликата при наличието на специфичната апаратура и при стандартното кръводаряване е, че в първия случай при кръводаряване от един доброволец, може да се извлекат три сакчета плазма, а при вторият, както е в Хасково, се получава само едно сакче, обясни д-р Бозова.
 
В Хасково кръводаряването за реконвалесцентна плазма, която е сред сравнително успешно прилаганите лечебни методи за болни от коронавирусна инфекция, ще е по график два пъти седмично. Кръводарителите могат да се включат в кампанията всеки понеделник и  четвъртък от 7,30 до 9,30 часа. 
 
"Отрязъкът от време ни е малък, но се съобразяваме с график на линейката, която идва от Центъра в Пловдив в определените два дни- в 9.30 часа", обясни д-р Бозова.
 
За желаещите от региона да дарят кръв за извличането на реконвалесцентна плазма тя припомни, че най-важното е да са минали 40 дни от положителния им PCR тест.
Условия, на които трябва да отговарят кандидатите за дарителите още са: те да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави в момента на кръводаряването, да не взимат медикаменти и да  отговарят  на общите изисквания за кръводарител.
 
Извлечената плазма в Пловдив от дарената кръв в Хасково,ще се връща отново в нашия регион за нуждите на болничните заведения тук.
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Пак няма да има за обикновения Българин
    • Ти знаеш ли какво е плазма бе ? Ти нали не вярваше че има корона вирус ?
    • не всички Хасковлии работим
      в Германски кланици , шофьори
      и в старчески домове за да оцеляваме :))
  • 2
    Ра
    Рапон
    4 -3
    19:00, 3 дек 2020
    Този вирус има 1300 щама, плазмата лекува само 1 щам, направете сметка колко е шанса 1 на 1300!
    • Ра
      Рапан
      2 0
      19:27, 3 дек 2020
      Да потраят скоро ще я има ваксина след нова година.
  • 3
    67
    6793
    2 0
    07:01, 4 дек 2020
    Първо да се ваксинира Бат Бойко и всички в парламента искаме на живо да дават всички хора да видят че се ваксинира после да мисли за хората всеки си има свое мнение той да си гледа работата
    • Дори и на живо да видим акта на ваксиниране, пак може да ни поставят в тотална заблуда, с какво точно е ваксиниран! Освен това се говори, че тези , които са преболедували, не трябвало да бъдат ваксинирани толкова скоро, а той е такъв.
Последни новини