От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда засече 271 нарушения в автосервизи при 54 проверки в Хасковско

271 нарушения в автосервизи в Хасковска област са констатирали служители на Инспекцията по труда при извършените 54 проверки през 2020 година. Това съобщи за Haskovo.net директорът на контролната служба инж. Кирчо Кирев.

По вид те са: по организацията на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) – 137 нарушения, по безопасност на работното оборудване и технологии – 43 нарушения, по хигиена на труда – 18 нарушения, липса на трудов договор – 4 установени случая, по заплащане на труда – 23 нарушения, по работно време, почивките и отпуските – 46 нарушения.

Данните от тази година показват, че инспекторите установяват средно по 5 нарушения във всеки проверен автосервиз в Хасковско. През миналата година са били извършени 24 проверки.

Повод за запитването ни за извършения контрол над такъв тип обекти беше твърдение на КНСБ от миналата година на база данни на Асоциацията на лицензираните автосервизи за това, че над 80% от търговията и ремонта на авточасти и автомобили в страната се реализира в сивия сектор. Изявлението може да видите тук.

В резултат на проекта на КНСБ „Сивото убива“ през 2020 г. е планирана специална мярка за контрол в обектите, извършващи дейности по ремонт на автомобили, с цел гарантиране на засилен контрол.

Изпратихме запитване и до РИОСВ – Хасково за извършения контрол върху автосервизите, автобояджийници, гумаджийници и сходни на тях обекти. От ведомството, което отговаря за областите Хасково и Кърджали, са извършили 66 проверки през 2019 година и 13 проверки през 2020 година на автосервизи за смяна на обработени масла и излезли от употреба гуми. Констатирано е, че е осигурено безопасно съхранение на отработените масла и излезли от употреба гуми и не се допуска замърсяване на компонентите на околната среда. „Отработените масла и нефтопродукти и ИУГ се предават на лица за последващо третиране на база сключени писмени договори“, се казва в отговора на РИОСВ – Хасково. От там допълват, че няма установени случаи на нерегламентирано изгаряне на отработени масла и нефтопродукти и ИУГ в обектите. Констатирани са пропуски в извършването на класификация на образуваните отпадъци и при воденето на отчетност за отпадъци, за което са дадени предписания – изпълнени в срок.

Инсталациите за пребоядисване на автомобили, регистрирани и контролирани регулярно от РИОСВ – Хасково са 3 на брой. Същите се проверяват ежегодно и при тези проверки е констатирано спазване на заложените в законодателството изисквания, както и задълженията по докладване на вложените в дейността разтворители.

Оказа се, че двете институции не разполагат със списък на регистрираните автосервизи, автобояджийници, гумаджийници и сходни на тях обекти в Хасковско. От двете институции осъществяват контрол по определени компоненти. Така реално не успяхме да потвърдим становището на КНСБ.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (58)

  • 1
    Пи
    Пилот
    78 -2
    09:41, 22 ное 2020
    Сервизите са сиви, сиви, че чак тъмносиви. Сульо и пульо станаха "майстори" и почти всички работят нелегално. Няма протокол за свършената работа, няма гаранция, няма нищо. Да не говорим за далаверата с магазините за авточасти. Колкото вземат за труд, толкова, а дори и повече вземат от частите. Голяма лапаница пада. Затова никой не иска да работи с части на клиента.
    • На
      Наглец
      48 -1
      10:32, 22 ное 2020
      Преди 3 години в един сервиз, който вече логично го няма, за смяна на датчик на abs на Мазда 6,ми поискаха 150лв!!!!По магазините беше 60лв,а по сайтовете 40лв.Поръчах го и на другия ден беше в мен, отидох в съседния сервиз и ми поискаха 20лв за труд с моя датчик и сметката ми излезна 60лв общо. Датчика не е мръднал още! Ама ми обясняваха, че е сигурно мантак и нямало да има гаранция.Ще кажеш че тяхния щеше да е друг и иначе щеше да има гаранция! Смях!
    • Б.
      Б.Шиков
      18 -13
      11:05, 22 ное 2020
      Като сте балъци ще ядете кочана
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      2 -4
      12:44, 22 ное 2020
      При нас механиците са сертифицирани
      за това кои марки могат да поправят - правят им и курсове.
      ....
      Важи за всички - и сервиза към магазина и за свободна практикуващите
    • Гр
      Гроб
      13 -1
      13:34, 22 ное 2020
      Много дбре знаят че работодателите притискат работниците с ниски осигуровки. Но нищо не правят. Гроб ощетяват бъдещите пенсионери
    • Пе
      Пешо
      18 0
      14:36, 22 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ма
      Майстор
      7 -17
      16:23, 22 ное 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ме
      мерцедес
      7 -1
      20:08, 22 ное 2020
      Коцето зад стадион Младост е ла......но,скъпар и с две леви ръце.Не ходете там.
    • Ад
      Адриан
      8 -2
      23:46, 22 ное 2020
      Навсякъде искаме и ни издават касов бон или фактури само автомонтйори ,частни даскали
      и доктори вземат под масата и не декларират нищо и се радват на закрила от държавата.
    • Та
      Така е при ОПГ ГРоб/ДПС
      2 0
      00:22, 23 ное 2020
      При нас в Америка
      ми смениха Безплатно!
      компютъра , въздушните възглавници и спирачната система
      в различни години на след-гаранционни автомобили
      защото имаме Държавна Агенция която прави проверки за сигурност и когато нещо не е качествено всички автомобили (300 000 , 500 000 , 1 000 000) се правят
      ремонти за сметка на производителя
      ....
      Кога ще стане това в България или ЕС ?
  • 2
    Си
    Сив сектор - търгашия ООД
    57 -2
    09:44, 22 ное 2020
    90 процента от автосервизи, бояджии, реглажи и като цяло търгашите в автосхемата трябва да бъдат не само затворени, но и брутално глобени. Аз лично съм посетил повече от половината в града като клиент и никога не ми е бил издаден касов бон или фактура за конкретна извършена дейност, а цените им за една и съща услуга са според преценката каква кола караш. А ако попиташ за фактура дали издават те поглеждат на криво и казват - с фактура цената е друга, мойто момче. Масово са измамници, играят комбина със застрахователи, делят пари, 100лева за за нищо ги нямат за елементарни услуги, където дори в европа не съм плащал. Не дават точна диагностика, мотаят те да изглежда, че проблема е сериозен и изисква време за да ти съдерат кожата, гледат те, ако си будала да те ограбят с измислени проблеми по колата, като идеш ги питаш ти казват една цена, а като идеш да си вземеш колата, цената става друга, щото е така от нищото - нещо си изкочило, представи си. Масово са нагли НЕКАДЪРНИЦИ, имащи себе си за майстори, а освен да развиват гайки и болтове за чеп не стават. Сервиз Желев отсреща градската, сервиз МАКСПРО пътя към болярово, гумаджийницата срещу тях, Росен над реката прегледите на Илинден дето бачка с дъртия, джастата тенекедцията най-некадърния със заслужен прякор и още куп куп гаражни псевдо майстори дето даже са за затвор.
    • 33
      333
      40 -1
      10:14, 22 ное 2020
      Страшно точен коментар и не стига че 80% са пълни некадърници ама и искат и от авточастите пари да правят! Нещо ако струва 100лв, те ти казват 200лв,сигурно повече надценка правят от всички по веригата, което е смешно! Купувайте си частите от Интернет и ще видите как ще клекнат тия лакомници! Плащайте им само за труда, както е в цял свят, като дойде време за смяна да ти каже часта и модела и да си го купиш, магазини бол! Гаранцията трябва да стане задължителна също! Тука в България, за един проблем, можеш да идеш на 10 "майстора" и всичките да ти кажат различно, но пък всичките ще ти одерат кожата, това само е сигурно!
    • Ба
      Бай Киро
      46 0
      10:22, 22 ное 2020
      Щото не си ходил във фирмен сервиз, да видиш там как резват зелката. Полихрона взима 100 лв. само да ти вдигне капака, а ефект 0, нищо не разбират.
    • 33
      333
      15 -2
      10:45, 22 ное 2020
      Абе фирмени, не фирмени, всичките са лешове! Те не могат да разберат, че ако си свалят цените, ще правят много повече пари! Защото 80% от хората си карат колите с проблеми и ги боли оная работа, все пак не всички са милионери!
    • Са
      Само
      20 0
      11:02, 22 ное 2020
      Тези ли? Покажете ми един честен, един автоджамбазин, който е издал реална фактура за цената на закупената кола и е платил съответно данъците. Пресен пример- пак по пътя за Болярово, давам колата на майстор, защото уж приятел, 20% отстъпка в частите, 6 месеца гаранция, фактура за услугата- накрая ни едното ни другото! Цял град “приятелите“ му го говорят че е мошеник. Излезе такъв наистина- дребен естествено и приятелството се развали! Името му няма да споменавам- чак такъв мръсник да не излизам, те и без това си го знаят, така че пазете се!
    • Wv
      Wv audi
      0 -13
      13:29, 22 ное 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 33
      333
      13 0
      13:44, 22 ное 2020
      Никой не казва да работят без пари. Просто малко по-спокойно, да го раздават. Поне да спрат да си слагат по още 100% надценка на авточастите. Знам, че е сладко, ама балъците вече са на изчезване!
  • 3
    Кр
    красю от сот и жп
    18 -1
    10:27, 22 ное 2020
    кирчо ми що не дойдеш на проверка в собственния си град,там ща заболи главата.Като се почне единия край на града та чак до другия и да не забравиш живо-парахода който се крие под бензиностанция петрол,дере кожи най-брутално,и като го попиташ за някаква гаранция става и агресивен.Ма тука не ти оттърва защото си зависим.
  • 4
    Ба
    БАЙ МЕЦАН
    20 0
    10:57, 22 ное 2020
    Нека инспекцията, да провери фирма за доставка и продажба на авточасти,, Интер карс,,... Там работниците, нямат обедна почивка, да не говорим за другите почивки които им се полагат!!!???? Осигуряват работниците на 500лв,а другите 500лв им се дават на ръка... Това правилно ли е??? Или тази фирма е недосегаема!?
    • Ба
      БАЙ ЦВЕТАН
      15 0
      13:03, 22 ное 2020
      Измисленият инж.Кирчо Кирев да каже колко подкупа е получил да не проверява някои фирми......на други се обаждат че идват на проверка....страшна корупция...има наши и ваши!!!Имам приятел който работеше в Интер Карс...той за това напусна...лоши условия на работа...без почивки...като седнеш ти се мръщят.....използвачи на труд и за парите е вярно!
  • 5
    Аа
    Аааааа
    7 -2
    11:01, 22 ное 2020
    А депутатите трябва ли да вземат по 5000.
    • Ло
      Логика
      6 -1
      11:33, 22 ное 2020
      И сега, депутатите като взимат 5000,дай автомонтьорите да взимат по 10000! Голяма логика изкара!
    • 11
      11111
      1 0
      12:32, 22 ное 2020
      едни стават механици...други политици...
  • 6
    Би
    Бивш гербаджия
    10 -1
    11:43, 22 ное 2020
    Кире,Кирееее.....сещай се понякога за хората,на които съдби с лека ръка си погубил
  • 7
    Ив
    Иван
    0 0
    12:09, 22 ное 2020
    Без коментар.
  • 8
    Ет
    ето и моето мнение
    11 -1
    12:42, 22 ное 2020
    Народонаселението не го бива. всеки гледа да го отпере на ближния и му става кеф. когато на него го отперат реве. тай и кратун го каза. матриала не го бива.
  • 9
    Ме
    МЕГАТРОН
    5 0
    13:06, 22 ное 2020
    Трябва всичко да се стяга ... на първо да се почва от борсаджите и търговците на гробници,засилен контрол на вноса на автомобили, проверка за тяхното състояние и след това да се пускат за продажба , коли който в западна европа са за ехпорт ( тотал гроб) идват тука за продан на бедния народ. Всеки който иска да извършва подобна дейсност която сама по себе си е рискова дейност, от която зависят човешки животи , да се контролират по строго и с по-големи санкци. Като цяла трябва да се промени закона за този вид услуги. На запад при техническия преглед на автомобила се констатират всички “дефекти” на автомобила.
  • 10
    Гл
    Гласоподавател
    7 -13
    13:20, 22 ное 2020
    Важното е че вдигат заплати и пенсии. Президента... Виж коментара
  • 11
    Пе
    Пежо
    11 -9
    13:33, 22 ное 2020
    Между другото от фирмения сервиз на пежо съм очарован
    Много ниски цени работят
    Оригиналните консумативи ми ги бяха предложили на по ниска цена от аналоговите във Хасково по магазините
    Цената за труд беше смешна
    Обслужването повече от перфектено
    Проблема във Хасково не можаха да го разчетна 2-3 месеца
    И ми искаха от 1000-до 3000лв
    Там ремонта беше 15 лв прегледа 20 лв
    Всичко ми излезе 35 лв
    • За
      За
      0 0
      13:44, 22 ное 2020
      Хасково сервиза ли става въпрос?
    • Пе
      Пежо Пловдив
      0 0
      19:30, 22 ное 2020
      За Пловдив Пежо става въпрос
      За Хасково Пежо тогава беше друг дилър не който е сегашния
      От предишния дилър на Пежо хич не бях доволен
      От както има нов дилър не съм ходил там понеже вече нямам такава кола
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      1 -1
      22:02, 22 ное 2020
      Пежо - тва марка автомобили ли е
      или велосипеди :))
      ....
      Нещо ги няма на нашия пазар ?
  • 12
    Пр
    Проверка по училищата
    12 0
    13:47, 22 ное 2020
    Инспекцията по труда - защо не проверите училището на ПХП! Там нарушения колкото искате! Колкото и да си подрежда картите - не може тази мизерница да укрие всички мръсотии, които прави. Незаконни гонения от работа, принуда чрез тормоз доброволно да си подадеш молбата за напускане! Назначения на кадри без дипломи, без опит и стаж, на женички идващи от сектори нямащи нищо общо с работата в училище! Нагласени конкурси за работни места предварително разпределени за харманлийки, любимешки женички и някои чехлювци от Димитровград. Прикриване на злоупотреби със живота и здравето на хората, прикриване на трудови злополуки, прикриване на болни от ковид, нарушения на кодекса на труда - по отношение на болнични и отпуски. И открито толериране на приближените до директорката некадърнички и неграмотнички! Както и факта, че директорката може да отсъства колкото и се наложи, по каквито поводи и се наложат. А другите нямат право на такива поводи!
  • 13
    Не
    не може
    9 -1
    14:42, 22 ное 2020
    Ще я проверят Мутреска Мутровска, ама после ще ги бият през ръцете!
  • 14
    Бо
    Божиков
    18 0
    14:44, 22 ное 2020
    Да се провери авто сервиза в двора на МЕХАНОТО .Лоша работа , скъпари ВЗЕМАТ 280 ЛЕВА а при друг майстор само 34 лева и след тях отново ПРИ МАЙСТОРИ . Няма касов бон няма фактура.
    • Да
      Далаверата
      4 0
      23:24, 22 ное 2020
      Арменския простак Карикинян плаща наем на механото 50лв. на месец.
      Имали данъчни в загубения град Хасково.
  • 15
    Сб
    СБА
    11 -1
    15:26, 22 ное 2020
    От частите само процента от комисойона им стига на майсторите,И ти слагат алтернативни части които са пълни ментета пък ти пресмятат че са оригинални и от там пак далаверка и така балъците да плащат постоянно..,и все колата има нещо за ремонт и пак при същия майстор докато парите свършат ...С уважение И.... Селския
    • За
      Запознат
      17 0
      15:44, 22 ное 2020
      Отстъпките стигат до 40-45%, алчни боклуци. В почти всеки"сервиз" се мъдри надпис - "сервизът не работи с части на клиента"! Защо бе? Аз може да искам с мои части? Алчни боклуци.
  • 16
    Из
    изпатил 70
    15 -1
    16:25, 22 ное 2020
    ами пвсевдо майстор славчо зад марчелата първо ще ти държи колата една седмица после още две ще ходиш да си я дооправя поработят при шишков и стават майстори
    • Ив
      Иван
      6 0
      19:13, 22 ное 2020
      Този Славчо ми взе 120 лева за ел проблем още при потегляне колата се вкара в авариен режим върнах му я и така ние погледна вече седя 1 месец ходих си я взех така и не ми върна парите
  • 17
    Наскоро закупих автомобил уж с гаранция от д@с ауто на кърджалийска , автомобилът се скапа след 2 седмици отговорът им беше че няма гаранция и какво очаквам за тези пари 14600 лв... Не купувайте от така нареченият араклия който описан от друг свой колега яде в Австрия сланина за да не похарчи пари за ядене
  • 18
    Ав
    Авто джамбаз
    7 0
    18:50, 22 ное 2020
    Майстора на по горе посочената борса е Тянко и той е селски тарикат с две леви ръце навряни познайте къде...
  • 19
    До
    до изпатилия и до иван
    3 0
    20:06, 22 ное 2020
    този Славчо не го познавам и не искам да го знам, но вие щом сте потърпевши и той не разбира от дума , що не му палнете сервиза някоя вечер , едва ли е застрахован , пък сетне бая ще се замисли когато реше да пр..бе някой клиент.
  • 20
    Ка
    Каун
    6 0
    20:07, 22 ное 2020
    Папагалите от инспекцията по труда не могат да хванат бягащ охлюв. Само някой рушвет, до го делнат с шефа.
  • 21
    46
    468
    4 -1
    20:27, 22 ное 2020
    Защо не проверите шивачките майсторите за изолация за ел инсталация за плочки ит ка нататък тях не можите да ги хваните защото се крият и няма как да ги видите
  • 22
    Ге
    ГЕОРГИЕВ
    3 -1
    20:58, 22 ное 2020
    Защо сте се задръгнали с автосервизи идете в магазините за меса плод и зеленчуци също не дават касова бележка по същия начин и продавачите на зеленцуковия пазар и много други хранителни магазини защо не ги проверите
  • 23
    55
    55555
    6 -1
    21:52, 22 ное 2020
    това в момента е един от най големите сектори в сивата икономика.най голяма вина затова имат държавните институции!!!! 1 автоборсите продажби на автомобили по интернет от напълно незаконни търговци.2 моргите правят големи обороти а не издават никакъв касов бон.3 в хасково има не повече от десет регламентирани сервиза автобояджии и монтьори.4 как минават преглед като 30 40 % от автомобилите са в окаян вид. 5 има и пожарникари военни полицаи и др. които също извършват тези деиности и не ги закачат
  • 24
    Аа
    Ааааа
    6 0
    22:02, 22 ное 2020
    Борсите на кърджелииска: те даже не плащат данак че са борси ти искаш касови бележки.......общината и данъчното спи.
    • Оп
      опа
      3 -1
      22:22, 22 ное 2020
      Ето ви пари за бюджета ,по селата ,в растителна защита, в Болярово, до материалното, по лозята и много др. псевдо майстори
  • 25
    99
    999
    5 -1
    09:18, 23 ное 2020
    Браво.Натискайте ги .Всички са мошеници от класа.Един сервиз няма с акъла си в Хасково.
    • Им
      Има
      2 0
      09:32, 23 ное 2020
      Има и добри майстори.но сивия сектор е доста голям и съсипва малкото изрядни
  • 26
    Де
    ДЕЛИЕВ
    4 -1
    12:26, 23 ное 2020
    Само автомехаците ли ви бъркат защото не се крият като другите ами фризьорките за два косъма по 9 10 лв вземат учителките които дават уроци на час по 20- 30 лв и счетоводители работят в сивия бизнес водят по 5-6 фирми това не ли знаете защо се правите че всички са изрядни рибатае се вмирисва от главата щом депотатите крадат ще краде и народа няма да умират от глад
  • 27
    Ди
    ДИМОВ
    1 0
    13:49, 23 ное 2020
    Господина е прав няма как да се скрият колите а другите дейности се вършат на скрито по домовете никой не ги вижда
  • 28
    58
    587
    4 -1
    13:56, 23 ное 2020
    Всички знаете какви заплати вземат учителите -по 1000- 1500лв ама се правите на ударени защо не ги проверите по колко лева вземат от проведени часове по математика английски и така нататът в училище набързо ги прецакат уроците и бързат да сде приберат в къщи където ги чакат по 5-6 деца за уроци
  • 29
    Пе
    ПЕНСИОНЕР
    1 0
    12:12, 24 ное 2020
    Аз съм си намерил майстор който работи съвестно и взема нормални цени намерете си и вие
  • 30
    Ан
    АНОНИМЕН
    1 0
    16:29, 24 ное 2020
    Кога ще хваните тези които работят в къщи на скрито това не може да стане никога аз познавам счетоводител който води частни фирми и взема повече от мен
  • 31
    35
    356
    1 0
    11:54, 25 ное 2020
    Стига с този сив сектор вижте сивия сектор на депутатите какво дъвчите на едно място гляма е разликата от народа поне работи а не краде вез да се трудят
Последни новини