От х:

Днес в x:

80 на сто от шофьорите карат със стари гуми

Едва 20 процента от шофьорите карат коли с нови гуми. Останалите четири пети предпочитат втора употреба или вземат душата на старите до край, разказаха автомонтьори.

Първият сняг напълни автосервизите в Хасково за смяна на гуми. Както обиковено, повечето хора чакат последния момент. Усилено търсене има от началото на месеца, но днес интересът скочи два-три пъти в сравние с изминалите дни, споделиха монтьори.

Цените на новите 13-цолови гуми за лек автомобил варират от 50 до 100 лева. С увеличаване размера на гумата, се увеличава и цената. 14-цоловите се продават на цени от 90 до около 120 лева. 15-цоловите пък могат да се намерят от 110 до около 220 лева. Едни от най-търсените марки са „Lassa”, която обикновено е малко над средната цена, също така „Kumho”, “Pirelli”, които са по-скъпи и други. Обикновено при покупката на нови гуми от даден сервиз демонтажа, монтажа и баланса са безплатни. Иначе услугата излиза 20 лева за четирите.

„Допреди 4-5 години положението беше съвсем различно. Хората идваха и търсеха качество, а сега търсят евтиното“, разказаха още от бранша. Има и шофьори, които целогодишно си карат с едни и същи гуми, тъй като употребата на зимни не е задължителна според Закона за движение по пътищата. Шофьорите обаче подлежат на санкции, ако са с прекомерно износени гуми - дълбочината на грайфера трябва да бъде не по-малко от 1.6 милиметра.

Автомонтьорите съветват да не се чака последния момент за смяна на гумите, тъй като при ниски температури сцеплението с настилката намалява и колата не е устойчива на пътя.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини