От х:

Днес в x:

Областният спасява бебета от кански студ

Много малки деца имат здравословни проблеми, но са изложени на студа

Областният управител Кадир Исов е разпоредил спешно да се настанят в сгради майките и децата от бежанския лагер в Харманли във връзка с рязко влошената метеорологична обстановка. Настаняването трябва да стане в готови помещения от ремонтиращите се сгради на бившия механизиран батальон от закритото вече харманлийско военно поделение. Там трябва да изчакат до пълното завършване на ремонта, след който в сградите да бъдат настанени общо 650 души. Срокът за завършване на ремонтните работи е Коледа. Губернаторът, който през ден е в лагера, обаче още в понеделник дал свиреп импулс на строителите от Джебел да приключат с всичко до дни и да се настанят всички предвидени за целта бежанци. Изпълнителят, регистрираната в Кърджали фирма „Мерджан строй“, е мобилизирал 60 души, които работят денонощно. В резултат още утре на практика може да започне настаняването.
Проверка на Haskovo.net показа, че в полуразрушените доскоро постройки вече са поставени нови дограми и прозорци, измазването се завършва, а санитарните възли са пригодени за ползване. Възстановени са ВиК и елинсталациите. Въпреки бързането, снегът все пак изпревари добрите намерения. Днес зимната обстановка в града на Белоногата, превърна битието на 140 настанени в палатки в тих ужас. За да се стоплят, бежанците палеха огньове в тенекии от сирене. В някои от вече обитаваните помещения на бившата столова и КПП бежанците са си оградили сепарета с чаршафи, за да си направят елементарен завет. В Харманли има 1100 бежанци, сред които стотици деца. Десетки от тях са на възраст под една годинка, включително бебета на два-три месеца. Някои от тях са вече лекувани от пневмонии, бронхити и други ОРЗ-та, но въпреки това продължават да живеят на студено. Хасковската областна администрация е сключила и договор с EVN за закупуване на нов трансформатор с капацитет 600 киловат/часа. Той ще бъде достатъчен за захранването на конвекторите, които ще греят бежанците в новоремонтираните помещения. Там ще има и кабинет с 4 медици от „Лекари без граница“.
Вчера бежанците получиха и друга придобивка – хранителен магазин, разположен на входа на Центъра. В него се продават най-необходимите продукти. Досега практиката бе полицаи да извеждаха бежанците в Харманли, за да пазаруват. Голяма част от бегълците обаче нямат пари, затова даренията остават ключови за лагера. Очаква се в края на седмицата да пристигнат още няколко камиона с храни и дрехи, както и 30 доброволци, които ще помагат за справедливото разпределение на помощите. Продължават проблемите между различните етноси в лагера. Осем непълнолетни афганистанчета ще бъдат изпратени в София. Дечицата били докарани направо от Елхово и нямат родители, които да се грижат за тях. Още повече, че афганистанците не са долюбвани в харманлийския лагер от преобладаващото сирийско население. През седмицата полицаите заловиха няколко избягали от лагера афганистанци, които отново бяха върнати в центъра. Оплакванията им били, че в лагера ядат бой от сирийците. Има и 20-тина чернокожи и още толкова бежанци от Пакистан, към които отношението е същото.
Г.Христов

Те ще бъдат вкарани в помещения, които не са идеални, но поне са защитени от снега
Бившите сгради са вече почти напълно ремонтирани
Спешно се завършват последните помещения
Санитарните възли са готови
Така изглеждаха сградите в началото на месеца
Кадир Исов е през ден в лагера
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини