От х:

Днес в x:

79,4% от учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине на електронно обучение

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" следи актуалната обстановка в образователните институции, наличието на болни, карантинирани и учители в отпуск, се казва в позиция от синдиката с председател д-р Юлиян Петров, оповестена в сряда.

В позицията се посочва, че присъственото обучение е и ще си остане най-ефективната, и при редовна обществена и здравно-епидемиологична ситуация в страната това е единствената възможна алтернатива. Но от месеци положението в българското общество, в българското здравеопазване в образователната система, е по-скоро аварийно.

Синдикатът "Образование" е попитал учители и директори: "Смятате ли че в така създалата се пандемична обстановка образователните институции трябва да работят в редовна форма или трябва да преминат в електронно обучение от разстояние?"

79,4 процента от анкетираните педагогически специалисти - учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а 76,8 процента смятат, че училищната среда е опасна за работа.

До момента респондентите са 4270 учители и директори, информират от учителския синдикат. И обясняват резултатите с това, че в момента много трудно се създава организация за учебен процес, предвид многото болни и отсъстващи учители и директори. Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици. Много от работещите учители и директори, заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално.

При изследването се е установило, че в 10% от образователните институции няма щат за медицинско лице, но още 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, като те се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Уч
    Ученик
    7 -5
    15:16, 11 ное 2020
    Искаме на училище!
  • 2
    Ги
    гимназист
    5 -7
    15:40, 11 ное 2020
    Тогава държавата да купи лаптопи на всички ученици от цялата страна и да поеме интернет абонамента отново на всички.
  • 3
    X
    X
    5 -4
    19:59, 11 ное 2020
    Да минат на самоубучение децата, уволняват учителите и готово, и без това нямат големи постижения. После да реват за работа.
  • 4
    Ф
    ф
    4 -5
    20:14, 11 ное 2020
    Абе Х - те като поизмрат учителите ще се наложи да минат учениците на самообучение! Никой никого не е спрял да се развива - като е толкова леко да си учител - вземи стани един такъв!
    • X
      X
      3 -2
      20:20, 11 ное 2020
      Аз като работя и плащам данъци не съм умряла, защо те да умрат?
  • 5
    Жи
    жител
    8 -1
    22:09, 11 ное 2020
    Онлайн обучението не е ефективно изобщо, децата в по- малките класове не се справят изобщо.Математиката е изключително трудна за разбиране след пети клас, не може да се преподава нито български, нито английски език онлайн. Ще създадете изключително затруднение не само за учениците, но и за родителите, които са на работа. Те ще трябва да напуснат работа, за да контролират децата си. Не знам и двете са важни - и здравето и образованието на децата. Измислете начин да се спазват всички противоепидемични мерки в училищата. Да има контрол върху спазването им.
  • 6
    Ж
    ж
    1 -2
    09:20, 12 ное 2020
    От здравето по важно няма нали ? след месеци навлизат ваксините- дотогава трябва да опазим възрастните родители. Безмислени са всички мерки, когато 30 деца са в 1стая. Преминаване веднага ОНЛАЙН!
    Мислете, не гледайте бтв и нова!
  • 7
    Ми
    Мишел
    4 0
    10:08, 12 ное 2020
    Няма по-голяма тъпотия от онлайн обучението.Няма, защото децата нищо не научават и така мързеливите минават между капките, а децата с възможности изостават, защото те искат да се научат, а не става по този начин.
  • 8
    Ха
    Хаха
    3 0
    10:47, 12 ное 2020
    Пуснете ги в неплатена тия тарикатчета учителите и да видите как ще искат на работа, цяла. Европа затвори всичко без училища само нашите тука тарикати го играят...
Последни новини