От х:

Днес в x:

Няма още яснота за Ковид зоната в ДКЦ 1

    Къде ще е Ковид зоната в Хасковското ДКЦ 1 все още няма яснота.

    Това трябва обаче да се случи в изпълнение на заповедта на здравния министър доболничната помощ да се включи в борбата с епидемията на първа линия.

    В момента управителят на Диагностично консултативния център, който е с общинско участие, е д-р Ясен Янев е в болнични. И от поликлиниката посочиха, че нямат яснота как ще се развият нещата. Нямат и разпореждания за организация в момента.

    Идеята за обособяването на подобни зони в големите здравни центрове, е да се спазят изискванията пациентите със съмнения, че са заразени с коронавирус, да се разделят от останалите болни.

    По стечения на обстоятелствата преди седмица с помощта на Общината беше асфалтиран паркингът към задната част на ДКЦ-то. Там има педиатрични кабинети със самостоятелен вход, има и достъп към манипулационната на ДКЦ-то.

    Тепърва ще се решава кое е най-изолираното място, където може да се обособи Ковид зоната.

    За нея хасковските общопрактикуващи лекари заговориха още преди седмици.

    Става ясно, че в по-малките здравни заведения, като Втора и Трета поликлиника най-вероятно няма да има оформен Ковид кабинет, тъй като там няма как да се разделят потоците от пациенти. Освен това, те не спадат към императива на министерската заповед, посочи д-р Николай Николов, който е педиатър и общопрактикуващ лекар в Трета поликлиника.

    Според него, не е добра идеята обаче джипитата да влизат в тези кабинети, защото при заразяване ще е трудно колега да поеме пациентите им. В момента д-р Николов е с пациентска листа от близо 5 000 души-от своята и от практиката на негов колега джипи, който е позитивен за коронавирус. „Имаме много болни, денонощно съм на телефона и преглеждам и в кабинета. Ситуацията става все по- сложна. А в системата, освен ковид лекари и джипита, има и друга голяма група медици-специалистите. Това са пулмолози, колеги, специалисти по вътрешни болести. Според мен, е редно те също да се включат в цялостното овладяване на ситуацията. Защото, ако всичко бъде прехвърлено само на дежурства на джипитата в тези Ковид зони, не ми се мисли какво ще се случи. Не си представям, например, ако една трета от общопрактикуващите лекари се разблеят или са карантинирани, кой ще поеме пациентите им? “

    Че ситуацията става доста напечена в Хасково със заразените медицински лица е показателен факт и от ДКЦ 1, където вече има заразени няколко лекари, както и медицински сестри.

    В педиатричния сектор днес е „зелен коридор“ за прегледи и имунизации на деца. Мерките се спазват строго. Не се допускат в сектора хора без маски. А при натрупване чакащите са извън сградата. За получаване на болничен или друга медицинска документация не се препоръчва изобщо влизането в болницата. Документите се подават през прозорците на лекарските кабинети на първия етаж.

    Вероятно повече яснота за Ковид кабинетите ще има днес следобед, след заседанието на Областния оперативен щаб, след което се очаква.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Последни новини