От х:

Днес в x:

1 °C

В МБАЛ-Хасково вече има организация за триаж на пациенти със симптоми на Ковид

В МБАЛ -Хасково вече е направена организация за триажа* на входа на здравното заведение за пациенти със симптоми на Ковид, обясни директорът на клиниката д-р Георги Гелов.

Днес от здравното заведение ще информират здравния министър проф.Костадин Ангелов за направеното по заповедта му.

В изявление пред медиите тази сутрин здравният министър уточни, че всички болници със 100 и 50 -процентово държавно участие, което на практика включва областните и университетски клиники, трябва да разположат фургони за преглед на пациенти със симптоми на Ковид. В тях трябва да има дежурен лекар и медицинска сестра, и при необходимост да се правят бързи антигенни тестове на симпоматични за коронавирус. Срокът за създаването на организацията, който е дал министърът, е 6-ти ноември.

„Няма да има лимитиране на хората. Всеки гражданин, който счита себе си за симптомен или има нужда от консултация, защото не може да се свърже по телефона с личния си лекар, лекарят му е карантиниран или пък много натоварен, ще може да потърси помощ на тези места“, посочи проф. Ангелов. Относно тестовете той предупреди, че при хора, които нямат изразени симптоми в повечето случаи антигенните бързи тестове не позитивират.

„Нямаме фургони, но имаме и подходящи сгради, има палатки, ще информираме министърът за организацията“ посочи д-р Гелов от Хасковската болница.

А междувременно министър Ангелов уточни, че от днес започва обиколка по области, за да се увери лично как се изпълняват заповедите му относно обхващането на пациентите със симптоми за коронавирус. Днес той ще посети Бургас.

На фона на усложнената обстановка с повишената заболеваемост от Ковид  в страната, от МБАЛ-Хасково отново излязоха с призив за дарения за набявянето на мобилни рентгенови апарата.
 
Към момента в лечебното заведение са настанени над 60 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, с тежки двустранни пневмонии, ситуирани в три различни отдалечени отделения. Своевременното им лечение изисква извършването на рентгенови графии на бял дроб с мобилни рентгенови апарати, от каквито в клиниката се усеща недостиг.
 
Всеки, който има възможност да помогне, може да го направи като дари средства по Банкова сметка на МБАЛ-Хасково АД, които ще бъдат изразходвани за закупуване на двата мобилни рентгена.
IBAN BG83RZBB91551085611229
BIC RZBBBGSF
 
 
триаж*- в медицината: процесна сортиране/разпределение на пациентите  чрез определяне на медицински приоритет, в зависимост от степента на спешност и необходимите на пациента диагностика, лечение или транспорт
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

 • 1
  100те Национални Паметника на Разрухата
  ....
  и никога няма а я достроят фашистите
  ...
  • Jh
   JHB
   15 -20
   12:36, 3 ное 2020
   Как да довършиш комунистическо недоразумение? Цяло... Виж коментара
  • Фа
   факти
   20 -4
   14:20, 3 ное 2020
   В момента управляват комунисти.
   Крадецът от Банкя е възпитаник на някогашната БКП, 2/3 от ръководството на ГЕРБ идват от същата партия.
  • Jh
   JHB
   9 -8
   15:15, 3 ное 2020
   Ама сме в ЕС и Нато. Утре ако реша, вдигам си шапката и в Париж. При ония комунисти, едновремешните, само куршум в гърба се получаваше, ако дори само да си подадеш носа през оградата на социалистическия затвор.
  • Ку
   Кулмано
   10 -1
   19:35, 3 ное 2020
   Химмаш е собственост на лице от обкръжението на уважавания от целокупния български народ министър председател. Дори в началото неговата фирма извършваше охраната на завода и след това охраняваше цигарената фабрика.
   А защо незавършения блок в болницата е така 30год.е в това състояние питайте всичко,които са били на власт досега .
  • Боцко и Ал Роман Доган
   никога не са казали
   каква идеология споделят
   - ДПС са при евро-либералите - демек ЛГБТ
   - а ГРОБ са при евро консерваторите - демек при Нацистите
   ....
   И пак им викате Комунисти :)) Явно сте яко промити
  • До
   До -JHB
   4 0
   16:13, 4 ное 2020
   Голем тъпак си. И къде ще отидеш ? На майка си в уная работа. Където и да идеш на теб ще гледат като на боклук. Второ качество. Ако не вярваш. Иди и виж. Тъпак. Лошото е че като се върнеш ще завариш араби в България. Такива като тебе презервативи под път и над път.
  • Ал
   Алчност не се лекува
   3 0
   17:50, 4 ное 2020
   JHB, стига затвърждава мнението за най-просто парче във форума. Останал си в комунизма и милиметър не си мръднал от там. Интересно, че и за него нищо не ти е ясно, да не си бил в затвора?
  • АБ
   а бил е в затвора
   0 0
   19:12, 4 ное 2020
   не е бил. по скоро се е крил някъде докато го шлякат. навремето тия дето ги шлякат ги вкарваха по лагерите. сега им дават права да обясняват на малките деца колко хубаво е шлякането. и това е европейска ценност. знаете че навремето по кенефите драскаха простотии. обаче имаше една издраскана истина. беше написано - " като станем повече от вас ще видите кои са обратни "
 • 2
  Ва
  Василев
  19 -11
  12:34, 3 ное 2020
  Тези фургони пред болници с „бързите тестове за Ковид“ са бизнес проект на корупцията и олигарахизацията в лабораторната медицина у нас.

  Приятеля на Борисов го е облъчил, че с фургони през болниците ще си реши проблема с медиите и общественото внимание, като спретнат фургони и ще започнат масово пробонабиране. Проблемът е, взетата проба е само началния етап в дълъг процес – след това ще трябва да тичат в лабораториите да правят тестове на руските си машини DT Prime, чийто представител е Борислав Великов – помните го кой е.

  И тук опирам до престъплението, което в момента се извършва в близките лаборатории до сърцето на Борисов. Мои познати с огромен опит в тази сфера потвърдиха, че ЕДИНСТВЕНИЯТ начин тези „политкоректни“ лаборатории да правят много тестове и да вземат по 120 лева за всеки един от тях е самите лаборатории да правят „пулове“ от по 5 или 10. Питайте какво означава това експертите и каква достоверността на подобни тестове.

  Не можех да повярвам на ушите си. Едно е да правиш пулове за профилактични тестове в предприятия, друго е да правиш пулове пред болници и в рискови групи. Чувстителността на ПиСиАр метода не е безспорна, особено при РНК, и сега си представете – какво става когато пул тест дава положителна проба. Дали правят отделни тестове за да изяснят кой е положителен или просто генерират резултати че всички са положителни!? Знаете какво означава това.

  Справка сводките на МЗ Инфорбюро за броя на заразените.

  И колко хитро са го измислили, защото съвпада с грипната вълна, която маскира разликата. Днес една публикация в авторитетно американско издание пита – защо 95 процента от случаите на грип изчезнаха от статистиката? Да има настинали, с грип, дори с тежки симптоми, но сега всичко минава за потенциален КОВИД.

  Борисов, който няма да време за се съсредоточава върху детайлите, докато като Кашпировски омайва населението, вероятно знае, че няма „бърз“ ПиСиАр, по-малко от четири часа. Тук влиза времето за вземане и групиране на проби – те не се правят на конвейр една след друга, а се чака време за да се групират съгласно китовете.
  • Всичко, което сте изписали се свежда до : без да се спазва технологията се правят преднамерено много фалшиви положителни бързи тестове, които впоследствие изискват доказване със скъп ПСР?
 • 3
  Ха
  хасковлия
  14 -7
  14:50, 3 ное 2020
  А бе хора защо лекарите и сестрите не се включат да помогнат на колегите си взимат си по 4-5 хиледарки от здравната каса и си гледат кефа сега е момента да се включат тяхната е най лесна не дават никакви дежурства нито нощни нито целодневни работят по 5часа и после си почиват в къщи не ходят и по домовете не сега по време на пандемията така са били отпреди
  • Ив
   Иванов
   9 -7
   15:39, 3 ное 2020
   Това са хората които трябва да помогнат за закупуването на рентгенови апарати.Те разполагат със средства, населението няма, то е обрулено отвсякъде.
  • Тя се засилваше да ме мушка с главата. Дори овцата има самоуважение. А българина вместо да изрита педерастите от властта събира какво ? Капачки. Баси
 • 4
  Ве
  ВЕСЕЛИНА
  15 -5
  14:53, 3 ное 2020
  Така ли работят личните лекари и поликлничните лекари и сестри че това не н никаква работа а вземат пари наравно със сестрите от отделенията не ги е срам
  • 66
   6669
   16 -3
   15:43, 3 ное 2020
   Личните лекари са най-безсмисленото нещо, което беше направено в здравната реформа! Че и с по 2-3 сестри ги накачулиха да се раздуе още повече бюджета! Като видяха зора и се изпоскриха като мишки, видя се колко струват!
 • 5
  54
  548
  17 -3
  15:04, 3 ное 2020
  Трябва да ги опънат да поработят и те а не да се чудят къде да си оплътнят ат работното време на вратите си пишат че ходят на посещение на диспансерни и новородени а ние не сме им видяли физиономиите им само др живко христов си изпълнява графика о
  всички други клинчят защо касата не проверява без да ги предупреди ненадейно за да видят дали отговарят за тези хиледарки които им дават незаслужено но едва ли някой си задава въпроса
 • 6
  23
  235
  12 -6
  15:06, 3 ное 2020
  То си личи всички карат скъпи коли и си накупиха по 2-3 жилища
 • 7
  Ба
  БАЙ ИВАН
  20 -4
  15:13, 3 ное 2020
  Докторите се огушиха и почнаха да работят пре просото колко пациентти умряха пред кабинетите им и изобщо не им пука повето от хората не посещават лекарите си защото не ги лекуват и не им дават направления и провеждат самолечение сами си купуват лекарства а някои доктори като др янакиев има толкова вободно времес че прави сиропчета за кашлица и пише книги за младите майки
 • 8
  Ка
  Как, Сийка
  13 -3
  16:09, 3 ное 2020
  Хората са болни, безработни и уплашени. Не търсете помощ от тях - те самите имат нужда от такава! Болницата да тегли кредит и да осигури всичко необходимо. А фургони може да поиска за временно ползване от "Гражданска защита".
  • Гр
   грешка:
   7 0
   16:11, 3 ное 2020
   Вече били интегрирани с пожарните - ПБЗН - пожарна безопасност и защита на населението
 • 9
  Ле
  ЛЕКАР ПЕНСИОНЕР
  12 -2
  16:12, 3 ное 2020
  Това не са лекари това са администратори нямат си понятие от нищо не могат една кардиограма да ти направят ама парите точат от касата
 • 10
  Ко
  Конкурент
  14 -1
  17:17, 3 ное 2020
  Това е безумие.Към борда сте куптирали кой ли не.С какво е полезна председателката на общински съвет Хасково и в болницата и в РЗОК Тя кога успява да се телепортира от БулгартрансгазАд ,през Общински съвет Хасково,че и в болницата.Ами спрете да храните Гербаджии и на тази софра и ще купите апаратурата.Не ви ли е срам да искате от ограничения с безумните заповеди на местни чиновници и объркани юристи от МЗ,от не признаващи конституцията Гл .държавен инспектор и вече извън системата директор на СРЗИ,да дарява средства за апаратура или като безумни да събираме капачки .Крадете по-малко и разпределяйте по между си по-малко и пари ще има.
 • 11
  Ко
  Конкурент
  13 0
  17:35, 3 ное 2020
  Не ви ли е срам.Да приканвате хора останали без доходи, заради неграмотни и падащи в съда заповеди на местни и държавни дерибеи,/добре подсигурени с увеличени заплати и гарантирано ДМС/да даряват суми за апаратура.Защо не сте я купили до този момент.Или предпочетохте да раздавате бюджета на болницата за съмнителни консултации на Гербаджии,плъзнали по всички общински и държавни структури.Вие правите ли сметка в какво положение сте поставили по-голяма част от бизнеса и свободните професии с необмислените си решения,лишени от всякаква експертиза.Накарайте схемаджиите да върнат присвоеното и парите ще стигнат
 • 12
  Ко
  Коко
  6 -3
  18:41, 3 ное 2020
  Нека Гелов да спре да краде парите от Covid 19и да спре да плаща на приятелите си под масата и с тези пари да си закупи апаратурата.
 • 13
  Ан
  антимишок
  6 -1
  08:55, 4 ное 2020
  Герб,от март до сега емитираха и продадоха държавни ценни книжа за 6.2 милиарда лева!Тези пари уж щяха да бъдат използвани за борба с вируса и последсвията от пандемията,а видяхте какво се получава на практика:в болниците са настанени ЗДРАВИ млади примати,които се радват на "онинклузива",а дейстително болните българи ще бъдат лекувани по палатки и фургони,уж са отделени около 2+ милиарда за бониците,а бедните будали българи се приканват да си правят сами тестовете и да даряват пари за апаратура!И запомнете нещо от мен:последните истински комунисти в България са изтребени през 1949-50 година в процеса срещу Трайчо Костов!От тогава до сега нашата държава е управлявана от селски ратаи,тарикати и криминални елементи,и техните наследници!А горепосочените елементи могат .според конюктурата да бъдат и "комунисти" и "демократи" и "фашисти",но от това на народа не му олеква,защото тоя политически "елит" има една непроменяща се черта-неистовия "глад" за все повече власт и пари!
 • 14
  Уч
  Учуден
  3 0
  14:40, 4 ное 2020
  Няма нужда от Общопрактикуващи лекари. Само разхищения на средства. Като са Общопрактикуващи да ходят да практикуват в болничните заведения, а не да стоят в Кабинетите си, да помагат на колегите си в този натоварен момент, с пандемията.

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини