От х:

Днес в x:

19 °C

ДКЦ 1 чака одобрение за тестване с PCR за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково кандидатства за верификация за PCR изследвания. Документите вече са подадени за разглеждане и одобрение пред ръководения от проф.д-р Тодор Кантарджиев Национален център по паразитни и заразни болести към МЗ. Това съобщи управителят на здравното дружеството в Хасково д-р Ясен Янев за Haskovo.net.

След одобрението и когато започнем да прилагаме полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на Ковид-19, ще разполагаме с целия арсенал за верификация на преболедували и болни, коментира д-р Ясен Янев.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон. Апаратът, който се използва е същият, с който се изследва за ХИВ и Хепатит, при него човешкият фактор за анализ е сведен до минимум.  Лабораторията към ДКЦ 1 разполага с лиценз „Вирусология“, а завеждащ е вирусологът д-р Светослава Маргаритова, така че имаме капацитет да се справим с този род изследвания, подчерта д-р Янев. 

В лаборатарията на ДКЦ1 от месец и половина се правят и бързи тестове с кръвни поби. Отчетени са над 100 такива теста. С тях са хванати хора от региона с антитела, което означава, че те вече са се срещали с вируса и са го преборили.

С бързи тестове са засечени обаче и носители на инфекцията, които са били без проявена клинична картина. Резултатите им от лабораторията в Хасково по-късно са  потвърдени и чрез PCR тестовете в лабораторията в Стара Загора. Позитивните са от контингента по селата, зъврнал се от гурбет в Нидерландия у нас в края на април и началото на май, посочи д-р Янев.

В момента пробите от Хасковска област за PCR доказване на Ковид-19 се изпращат в лабораторията в Стара Загора и от скоро част от тях в тази в Кърджали. Заради натовареността обаче те се отчитат след няколко дни.

Дейността по диагностика на Ковид-19 чрез изследване с PCR за доказване на инфекцията е заплаща от НЗОК.

Лаборатория, която да действа на наша територия, ще улесни много работата ни, защото данните за заболеваемостта ще стават ясни много по-бързо, коментира новината директорката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -1
  02:37, 22 май 2020
  Пак безплатна реклама на гладниците Маргаритови.
 • 2
  Ро
  робчо худески
  2 0
  10:34, 23 май 2020
  Машината не е гладна или алчна,тя дава независими резултати и никой не може да ги промени.Това е чудесна придобивка.Хем по-бързо стават резултатите,хем парите идват в заведението,а не в Ст.Загора или Кърджали.
  Нека погледнем и хубавите неща,не само да недоволстваме кой колко вземал или имал.В казармата ни учеха-,,не гледай в канчето на стария кокал,,.
  Само едно забравят-за предпочитане е пациентите със съмнения да дават секрет или кръв във ЕВРОПА,а не в самото ДКЦ1 на 3 етаж,където се пресичат потоците на здрави и болни посетители.И тези,дошли при други лекари имат нещастието да се заразят с корона.Затова да помислят Управителя и Др.Маргаритова,а не само за оборота.

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини