От х:

Днес в x:

23 °C

ДКЦ 1 чака одобрение за тестване с PCR за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково кандидатства за верификация за PCR изследвания. Документите вече са подадени за разглеждане и одобрение пред ръководения от проф.д-р Тодор Кантарджиев Национален център по паразитни и заразни болести към МЗ. Това съобщи управителят на здравното дружеството в Хасково д-р Ясен Янев за Haskovo.net.

След одобрението и когато започнем да прилагаме полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на Ковид-19, ще разполагаме с целия арсенал за верификация на преболедували и болни, коментира д-р Ясен Янев.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон. Апаратът, който се използва е същият, с който се изследва за ХИВ и Хепатит, при него човешкият фактор за анализ е сведен до минимум.  Лабораторията към ДКЦ 1 разполага с лиценз „Вирусология“, а завеждащ е вирусологът д-р Светослава Маргаритова, така че имаме капацитет да се справим с този род изследвания, подчерта д-р Янев. 

В лаборатарията на ДКЦ1 от месец и половина се правят и бързи тестове с кръвни поби. Отчетени са над 100 такива теста. С тях са хванати хора от региона с антитела, което означава, че те вече са се срещали с вируса и са го преборили.

С бързи тестове са засечени обаче и носители на инфекцията, които са били без проявена клинична картина. Резултатите им от лабораторията в Хасково по-късно са  потвърдени и чрез PCR тестовете в лабораторията в Стара Загора. Позитивните са от контингента по селата, зъврнал се от гурбет в Нидерландия у нас в края на април и началото на май, посочи д-р Янев.

В момента пробите от Хасковска област за PCR доказване на Ковид-19 се изпращат в лабораторията в Стара Загора и от скоро част от тях в тази в Кърджали. Заради натовареността обаче те се отчитат след няколко дни.

Дейността по диагностика на Ковид-19 чрез изследване с PCR за доказване на инфекцията е заплаща от НЗОК.

Лаборатория, която да действа на наша територия, ще улесни много работата ни, защото данните за заболеваемостта ще стават ясни много по-бързо, коментира новината директорката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -1
  02:37, 22 май 2020
  Пак безплатна реклама на гладниците Маргаритови.
 • 2
  Ро
  робчо худески
  2 0
  10:34, 23 май 2020
  Машината не е гладна или алчна,тя дава независими резултати и никой не може да ги промени.Това е чудесна придобивка.Хем по-бързо стават резултатите,хем парите идват в заведението,а не в Ст.Загора или Кърджали.
  Нека погледнем и хубавите неща,не само да недоволстваме кой колко вземал или имал.В казармата ни учеха-,,не гледай в канчето на стария кокал,,.
  Само едно забравят-за предпочитане е пациентите със съмнения да дават секрет или кръв във ЕВРОПА,а не в самото ДКЦ1 на 3 етаж,където се пресичат потоците на здрави и болни посетители.И тези,дошли при други лекари имат нещастието да се заразят с корона.Затова да помислят Управителя и Др.Маргаритова,а не само за оборота.
Последни новини