От х:

Днес в x:

-1 °C

ДКЦ 1 чака одобрение за тестване с PCR за Ковид-19

Лабораторията към ДКЦ 1 в Хасково кандидатства за верификация за PCR изследвания. Документите вече са подадени за разглеждане и одобрение пред ръководения от проф.д-р Тодор Кантарджиев Национален център по паразитни и заразни болести към МЗ. Това съобщи управителят на здравното дружеството в Хасково д-р Ясен Янев за Haskovo.net.

След одобрението и когато започнем да прилагаме полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на Ковид-19, ще разполагаме с целия арсенал за верификация на преболедували и болни, коментира д-р Ясен Янев.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон. Апаратът, който се използва е същият, с който се изследва за ХИВ и Хепатит, при него човешкият фактор за анализ е сведен до минимум.  Лабораторията към ДКЦ 1 разполага с лиценз „Вирусология“, а завеждащ е вирусологът д-р Светослава Маргаритова, така че имаме капацитет да се справим с този род изследвания, подчерта д-р Янев. 

В лаборатарията на ДКЦ1 от месец и половина се правят и бързи тестове с кръвни поби. Отчетени са над 100 такива теста. С тях са хванати хора от региона с антитела, което означава, че те вече са се срещали с вируса и са го преборили.

С бързи тестове са засечени обаче и носители на инфекцията, които са били без проявена клинична картина. Резултатите им от лабораторията в Хасково по-късно са  потвърдени и чрез PCR тестовете в лабораторията в Стара Загора. Позитивните са от контингента по селата, зъврнал се от гурбет в Нидерландия у нас в края на април и началото на май, посочи д-р Янев.

В момента пробите от Хасковска област за PCR доказване на Ковид-19 се изпращат в лабораторията в Стара Загора и от скоро част от тях в тази в Кърджали. Заради натовареността обаче те се отчитат след няколко дни.

Дейността по диагностика на Ковид-19 чрез изследване с PCR за доказване на инфекцията е заплаща от НЗОК.

Лаборатория, която да действа на наша територия, ще улесни много работата ни, защото данните за заболеваемостта ще стават ясни много по-бързо, коментира новината директорката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  123
  3 -1
  02:37, 22 май 2020
  Пак безплатна реклама на гладниците Маргаритови.
 • 2
  Ро
  робчо худески
  2 0
  10:34, 23 май 2020
  Машината не е гладна или алчна,тя дава независими резултати и никой не може да ги промени.Това е чудесна придобивка.Хем по-бързо стават резултатите,хем парите идват в заведението,а не в Ст.Загора или Кърджали.
  Нека погледнем и хубавите неща,не само да недоволстваме кой колко вземал или имал.В казармата ни учеха-,,не гледай в канчето на стария кокал,,.
  Само едно забравят-за предпочитане е пациентите със съмнения да дават секрет или кръв във ЕВРОПА,а не в самото ДКЦ1 на 3 етаж,където се пресичат потоците на здрави и болни посетители.И тези,дошли при други лекари имат нещастието да се заразят с корона.Затова да помислят Управителя и Др.Маргаритова,а не само за оборота.

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини