От х:

Днес в x:

20 °C

Георги Граматиков представи книгата си „По дирите на старо Хасково“

Изображение 1 от 5

  Историкът доц. д-р Георги Граматиков представи книгата си „По дирите на старо Хасково“ пред представили на медии. Тя е посветена на градския бит и култура на Хасково и обхваща периода от Възраждането до 1944 година. Мащабното проучване е с обем от 525 страници. За илюстрации са използвани 150 снимки от Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Държавния архив и други културни институции.

  Граматиков обясни, че написването на книгата му отнело около две години, но материалите събирал през целия си трудов живот.

  В изданието авторът представя данни за населението, архитектурата, стопанското и икономическото развитие на Хасково, който по времето на Възраждането е бил сред големите градове в България. Хасково е просперирал с тютюневото производство, производство на килими и различни по вид занаяти. Позова се на архивни материали, спомени на съвременници и на дописки от хасковски вестници.

  Изданието е отпечатано с финансово подпомагане по програма "Културни инициативи" на община Хасково, от общинския съветник Цвети Лалов и лични средства на автора.

  Доц. д-р Георги Граматиков беше директор на хасковския музей в продължение на 23 години. Има десетки години стаж в сферата на културата. Автор е на монографии, студии, статии по проблемите на българската етнология и история. През септември тази година бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Хасково“.

  Официално книгата „По дирите на старо Хасково“ ще бъде представена пред обществеността идния вторник, 20 октомври, от 18 часа в зала „Хасково“. Изданието е налично в музея и библиотеката.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ай
   айсиктир бе селянино
   7 -10
   18:03, 15 окт 2020
   За Граматиков Хасково след 1944 г не съществува ли. За Граматиков след 1944 г в Хасково нищо ли не е направено. До кога ще делим историята. Той когато е работил в Хасково не е ли забелязал някакво развитие на града. Аман от сини партизани, аман от герои със задна дата, аман от нищожества без достойнство.
   • Де
    ДЕНДО
    5 -7
    19:27, 15 окт 2020
    Като се изживяваш в ролята на редактор вземи набери нужният материл,редактирай и го превърни в книга приятелю ако не си издал книга до момента няма право да коментираш труда и дарбата на други хора ала като ти гледам името и коментара имаш нужните умения за оператор на вомата
   • Ку
    Кумчо
    3 0
    12:02, 16 окт 2020
    Прост, по- прост, най- прост, комунист ! исторически периодите са разделени така: до освобождението, от освобождението до 9 х. 1944, комунистически период , посткомунистически период. Историята я разделиха комунистите. Те създадоха враговете на народа, активните борци, лагерите и мижавите заплати и пенсии....
  • 2
   Ми
   Митко
   7 -3
   19:57, 15 окт 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • Об
    Обективен
    3 -2
    05:30, 16 окт 2020
    Граматиков - един достоен за дълбоко уважение Българин!! Поздравления!!
   • Ми
    миж
    5 0
    06:03, 16 окт 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  Последни новини