От х:

Днес в x:

Човешки стъпки на 120 000 години откриха в Саудитска Арабия

Изображение 1 от 2

    Учени откриха отпечатъци от човешки ходила и от животни на 120 000 години в пустинята Нефуд в Саудитска Арабия, на място, където някога е имало езеро, съобщи АФП.

    Група от Хомо сапиенс се е спряла преди 120 000 години до езерото, където ходели и животни - камили, биволи и слонове, по-големи от сегашните. Те не се задържали много. Езерото било само спирка в дългото им пътуване.

    Тази сцена възстановяват учените в статията си в Science Advances, след като откриват и датират човешките и животински отпечатъци. Те са нова следа за пътя, по който тръгват древните ни предшественици, след като излизат от Африка.

    На Арабския полуостров сега има големи негостоприемни пустини, но специалистите знаят от десетилетия, че районът някога е бил по-зелен и влажен.

    Ръководителят на изследването Матю Стюарт от института "Макс Планк" е открил отпечатъците през 2017 г., когато е подготвял доктората си, след като седименти ерозирали на мястото на древно езеро, наречено Алатар. Те са датирани със стимулирана оптична луминисценция.

    "Отпечатъците от стъпала са уникална форма на фосилни доказателства, които представляват момент във времето от порядъка на няколко часа или няколко дни. Такава резолюция нямаме с други данни" - каза Матю Стюарт.

    Седем от стотината открити стъпки са на хоминиди. Четири от тях са на двама или трима души, които са пътували заедно. Специалистите преценяват това по еднаквата им ориентация, разстоянието между тях и различния размер.

    Ръстът и масата на индивидите е показателен, че това са били Хомо сапиенс, а не неандерталци, каквито и без това не е имало в този район по това време.

    На мястото не са намерени никакви сечива. Това е причината специалистите да изключат вероятността древните хора да са живели там продължително.

    Наличието на слонове насочва, че зеленината и водата в района са били изобилни.

    Учените са намерили на мястото 233 фосила, които показват, че месоядни животни са ловували тревопасни в района, както става и днес в африканските савани.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Si
      siko
      1 0
      12:41, 20 сеп 2020
      и тези следи са сигурно на някакъв българин излезнал на разходка на арабския полуостров ХА ХА ХА .
    Последни новини