От х:

Днес в x:

Скелет на 36 000 години с ДНК на съвременен европеец

Костенки 14
Еволюционният биолог Еске Вилерслев от Природонаучния музей на Дания в Университета на Копенхаген

Европейците носят пъстра смесица от гени от най-малко три древни източника: местни ловци-събирачи, хора от Близкия изток и северозападни азиатци от Великата степ на Източна Европа и Централна Азия. Според нашумяло неотдавнашно проучване, че всеки от тези генетични компоненти навлиза в Европа при отделна миграция, а събрането им в генома на европейците става през последните 5000 години. Сега древна ДНК от вкаменен скелет на нисък, мургав и тъмноок човек, открит край река Дон в Русия, разкрива друга картина. Човекът от Костенки има ДНК от всичките три мигриращи групи. Т.е. неговото ДНК е като на повечето съвременни европейци. Но той е живял преди поне 36 000 години.

Еволюционният биолог Еске Вилерслев от Природонаучния музей на Дания в Университета на Копенхаген ръководи анализа. Новите данни за генома са публикувани онлайн в Science. Те показват, че днешните европейци са потомци на много старо, взаимосвързано население от ловци-събирачи, които вече са се разпространили в цяла Европа и голяма част от Централна и Западна Азия от преди 36 000 години. "Това, което е изненадващо, е че този човек е един от най-ранните европейци, но в същото време той има всички генетични елементи, които ще намерите в съвременните европейци, преди 37 000 години", казва Вилерслев.

Произходът на европейците изглежда прост: Първите съвременни хора се местят в Европа преди 42 000 до 45 000 години, може би от време на време срещат неандерталците, чиито предци са обитават Европа в продължение на поне 400 000 години. След това, преди 10000 години, земеделците идват от Близкия изток и се разпространят бързо в цяла Европа. Когато изследователите подреждат геномите на дузина древни членовете на нашия вид, Хомо сапиенс, в Европа и Азия, те прибавят трети генетичен компонент - линията на номадите, които нахлуват в североизточната част на Европа от степите Западна Азия преди 4000-5000 години.

Реконструкция на Човека от Костенки 14

Но сега картината е под въпрос заради анализа на ДНК от лъчевата кост на скелет на млад мъж. Той е открит през 1954 г. в Костенки 14, един от над 20-те археологически обекти в Костенки-Боршчево. Този район в югозападната част на Русия е на кръстопът на границата между Източна Европа и Западна Азия. Известен е със своите праисторически скулптури на жени. Намереният там скелет е известен и като "човекът от Маркина гора". Радиовъглеродното датиране определя възрастта на находката - от 36 200 до 38 700 години. Това я прави вторият най-стар съвременен човек, чийто геном е изцяло разчетен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини