От х:

Днес в x:

19 °C

Скелет на 36 000 години с ДНК на съвременен европеец

Костенки 14
Еволюционният биолог Еске Вилерслев от Природонаучния музей на Дания в Университета на Копенхаген

Европейците носят пъстра смесица от гени от най-малко три древни източника: местни ловци-събирачи, хора от Близкия изток и северозападни азиатци от Великата степ на Източна Европа и Централна Азия. Според нашумяло неотдавнашно проучване, че всеки от тези генетични компоненти навлиза в Европа при отделна миграция, а събрането им в генома на европейците става през последните 5000 години. Сега древна ДНК от вкаменен скелет на нисък, мургав и тъмноок човек, открит край река Дон в Русия, разкрива друга картина. Човекът от Костенки има ДНК от всичките три мигриращи групи. Т.е. неговото ДНК е като на повечето съвременни европейци. Но той е живял преди поне 36 000 години.

Еволюционният биолог Еске Вилерслев от Природонаучния музей на Дания в Университета на Копенхаген ръководи анализа. Новите данни за генома са публикувани онлайн в Science. Те показват, че днешните европейци са потомци на много старо, взаимосвързано население от ловци-събирачи, които вече са се разпространили в цяла Европа и голяма част от Централна и Западна Азия от преди 36 000 години. "Това, което е изненадващо, е че този човек е един от най-ранните европейци, но в същото време той има всички генетични елементи, които ще намерите в съвременните европейци, преди 37 000 години", казва Вилерслев.

Произходът на европейците изглежда прост: Първите съвременни хора се местят в Европа преди 42 000 до 45 000 години, може би от време на време срещат неандерталците, чиито предци са обитават Европа в продължение на поне 400 000 години. След това, преди 10000 години, земеделците идват от Близкия изток и се разпространят бързо в цяла Европа. Когато изследователите подреждат геномите на дузина древни членовете на нашия вид, Хомо сапиенс, в Европа и Азия, те прибавят трети генетичен компонент - линията на номадите, които нахлуват в североизточната част на Европа от степите Западна Азия преди 4000-5000 години.

Реконструкция на Човека от Костенки 14

Но сега картината е под въпрос заради анализа на ДНК от лъчевата кост на скелет на млад мъж. Той е открит през 1954 г. в Костенки 14, един от над 20-те археологически обекти в Костенки-Боршчево. Този район в югозападната част на Русия е на кръстопът на границата между Източна Европа и Западна Азия. Известен е със своите праисторически скулптури на жени. Намереният там скелет е известен и като "човекът от Маркина гора". Радиовъглеродното датиране определя възрастта на находката - от 36 200 до 38 700 години. Това я прави вторият най-стар съвременен човек, чийто геном е изцяло разчетен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини