От х:

Днес в x:

18 °C

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула за лечение и профилактика на COVID-19

Учени от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично неутрализира вируса SARS-CoV-2,  причиняващ за COVID-19. Този компонент на антителата е 10 пъти по-малък от пълноразмерното антитяло и е използван за създаване на лекарството Ab8 за потенциална употреба като терапевтично и профилактично средство срещу ТОРС-CoV-2.

Изследователите съобщават в списание Cell, че Ab8 е много ефективен за предотвратяване и лечение на инфекция с SARS-CoV-2 при мишки и хамстери. Малкият му размер не само увеличава потенциала му за дифузия в тъканите, за да неутрализира по-добре вируса, но също така дава възможност за прилагане на лекарството по алтернативни пътища, включително вдишване. Важно е, че той не се свързва с човешките клетки - добър знак, че няма да има отрицателни странични ефекти при хората.

Действието на Ab8 е оценено съвместно с учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC) и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) в Галвестън, както и Университета на Британска Колумбия и Университета на Саскачеван.

„Ab8 има не само потенциал като терапия за COVID-19, но също така може да се използва, за да се предпазят хората от заразяване с SARS-CoV-2“, каза съавторът Джон Мелърс, шеф на Отдела по инфекциозни болести в университета в Питсбърг  (UPMC). 

Mалкият размер на Ab8 може да позволи да се дава като инхалаторно лекарство или интрадермално, а не чрез интравенозно вливане, както повечето разработвани моноклонални антитела.

Новата компания Abound Bio, финансирана от UPMC, е лицензирала Ab8.

Димитър Димитров, старши автор на публикацията в Cell и директор на Центъра за терапия с антитела в университета на Питсбърг, е един от първите, които откриват неутрализиращи антитела за оригиналния коронавирус SARS през 2003 г. През следващите години екипът му открива мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително причинените от вирусите MERS-CoV, денга, Хендра и Нипах. Антителата срещу вирусите Хендра и Нипах са тествани при хора и са одобрени за клинична употреба в Австралия.

При клинични изпитвания вече е тествана реконвалесцентна плазма (която съдържа антитела от хора, които вече са преболедували COVID-19) като лечение за тези, които се борят с инфекцията, но няма достатъчно плазма за всички и не е доказано, че работи .

Ето защо Димитров и неговият екип се заемат да изолират гена от едно или повече антитела, които блокират вируса SARS-CoV-2, което би позволило масово производство. През февруари Уей Ли, помощник-директор на Центъра за терапевтични антитела на университета в Питсбърг и съавтор на изследването, започва да пресява големи библиотеки от компоненти на антитела от човешки кръвни проби, и открива редица кандидати за терапевтични антитела, включително Ab8, за рекордно кратко време.

Тогава екип от Центъра за биозащита и извънредни заболявания на UTMB и Националната лаборатория Галвестън тества Ab8 с жив вирус SARS-CoV-2. При много ниски концентрации Ab8 напълно блокира навлизането на вируса в клетките. Екип от UNC тества Ab8 с различни концентрации при мишки, използвайки модифицирана версия на SARS-CoV-2. Дори при най-ниската доза Ab8 намалява с 10 пъти количеството на вируса при тези мишки в сравнение с нелекуваните. Ab8 също така е бил ефективен при лечение и предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2 при хамстери, установяват изпитания на учените от университета в Саскачеван. Изследователи от Университета на Британска Колумбия разкриват уникалния начин, по който Ab8 неутрализира вируса толкова ефективно, като използват сложни електронно-микроскопски техники.

Изследването е финансирано от безвъзмездни средства от Националните здравни институти и UPMC, фонда на Бъроуз, канадския Excellence Research Chair Award, Genome BC Канада, Канадските институти за здравни изследвания и Канадската фондация за иновации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини