От х:

Днес в x:

Копието е изобретено не от Homo sapiens

Изглежда, идва време да се откажем от още една красива и логически стройна теория за това, че разумният човек е бил първият, който е започнал да използва метателно оръжие.

В Източна Африка са открити древни накрайници на копия. Те са на около 280 000 години, тоест някъде с около 80 000 години по-стари от най-ранните останки от нашия вид, Homo sapiens, и с 200 000 от други примери на аналогично оръжие, което досега се е смятало за най-древно.

Артефактите са открити в Гадемота, на склоновете на разрушената от вулкан рифтова долина в централната част на Етиопия.

Днес тази област представлява било, което се издига над един от четирите водоема на рифтовата долина – живописното езеро Зивай. През по-голямата част от плейстоцена (преди около 125–780 хил. години) там е имало „мегаезеро”, обединяващо четирите сегашни. Палеонтолозите открили там останки от антилопи и хипопотами.

С изучаването на 141 обсидианови накрайника са се занимавали Джонатан Зале и колегите му от Калифорнийския университет в Бъркли. Преди всичко те трябвало да докажат, че накрайниците наистина са използвали в това качество.

За това, че става дума за метателното оръжие, говори характерът на уврежданията. В момента на удара се формират V-образни пукнатини, а върхът на „буквата” V отбелязва точката, от която са се разпространили пукнатините. Колкото повече са „крилата” на това V, толкова по-висока е била скоростта на образуването на пукнатините в обсидиана.

Според изследователите при някои от накрайниците тази скорост е надвишавала 2930 км/ч (над 800 м/с), а при други е била около 5385 км/ч (1,5 км/с).

Изобретяването на метателното оръжие е било гигантска крачка напред в сравнение с режещото (каменни накрайници на копия се появяват в археологичния летопис преди около 500 000 години). Ловците са получили възможност да ловуват от разстояние, което е намалило риска от гибел при приближаване до опасни животни (крокодил, хипопотам) и принципно разширение на асортимента на плячката.

Смяташе се, че метателното оръжие се е появило преди около 60–100 хил. години, най-древните копия са на 80 000 години. След тях дошли лъкът и стрелите, както и копиеметите. Изглеждало логично, че всичко това е изобретено от разумния човек и щом в ръцете на нашите предци са се появили тези забележителни нововъведения, те сравнително бързо са заселили из целия свят, измествайки всички останали представители на рода Homo.

Нови данни разрушават тази стройна картина и от тях става ясно, че копията са влизали в репертоара на друга, по-ранна африканска популация.

Зале смята, че създателите на древните накрайници е бил по-скоро Хайделбергският човек – най-вероятният прародител на разумния човек и неандерталеца. Не бива да се учудваме, ако никога не разберем дали Homo sapiens е приел тази технология, или я е изобретил самостоятелно.

Изобщо периодът преди 200–300 хил. години е бил много важен в еволюцията на човека – появили са се нови анатомични черти и по-сложни оръжия, сочещи за променящото се поведение (и съответно – мислене). Очевидно тогава хората са проговорили.

Това, че накрайниците са открити в Етиопия, обаче не означава, че те са били изобретени именно там.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. PLoS ONE.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини