От х:

Днес в x:

28 °C

Кости в пещерата Бачо Киро са най-ранното доказателство за появата на съвременните хора в Европа

Най-старите кости на Хомо Сапиенс, откривани някога в Европа, се намират в българска пещера и са най-ранното доказателство за появата на вида ни на европейския континент.

Времето, в което съвременните хора са се появили и разпространили из Европа, е трудно определимо, защото изследователите не разполагат с достатъчно древни останки.

Появата на съвременните хора, обаче, решила съдбата на местните неандерталци, които наричали Европа свой дом много преди нас. Хомо Сапиенс бързо ги изместили през следващите няколко хиляди години.

Сега имаме възможност да научим повече за този мистериозен преход в началото на късния палеолит, благодарение на останки на представители на вида Хомо Сапиенс и други артефакти в българската пещера Бачо Киро.

Бачо Киро е известна с богатството си от вкаменелости от палеолита, като част от разкопките се състояли през 20-ти век, включително тези през 70-те г., при които били открити фрагментирани човешки останки.

През 2015 разкопките били подновени, като бил открит слой седименти, съдържащи най-старите откривани досега в Европа човешки останки.

“Повечето кости от плейстоцена са толкова фрагментирани, че никой не може да каже на кой човешки или животински вид принадлежат”, казва изследователят Фридо Велкер от Института за еволюционна антропология Макс Планк.

Всъщност от откритите човешки останки само за един зъб можело да се каже със сигурност, че принадлежи на съвременни хора.

Но благодарение на техника за масспектрометрия за откриване на протеинови секвенции, съвпадащи с тези на Хомо Сапиенс от стотици идентифицирани кости и зъби, учените се натъкнали на 5 проби, датиращи от късния палеолит.

Използвайки комбинация от методи за радиовъглеродно датиране и секвениране на митохондриална ДНК с цел установяване възрастта на вкаменелостите, изследователите стигнали до извода, че древните човешки останки вероятно пребивават в пещерата от преди 45 820 до 43 650 години, макар част от тях да датират от преди 46 940 години.

Това ги прави най-старите познати ни до момента кости на хоминини от късния палеолит в Европа.

Освен човешките останки, изследователите открили и множество каменни сечива, наред с костни артефакти от 23 различни животински вида, включително зъби от пещерни мечки, оформени като висулки - дизайнq който по-късно бил копиран от неандерталците на територията на днешна Франция.

Възможно е в течение на хиляди години преходът между Хомо Сапиенс и Неандерталците да е повлиял на вторите,  които заимствали подобни модни предмети от съвременните хора.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини