От х:

Днес в x:

Димитровград се включва в Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември 2020 г. ще се проведе ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), организирана от Министерството на околната среда и водите, която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

В основата на инициативата е заложен принципът за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Темата на ЕСМ за 2020 г. е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".

Община Димитровград подкрепя кампанията и ще се включи в нея с редица мероприятия, организирани в детските градини и учебните заведения.

Заявили участие в кампанията са ДГ „Слънце”, ДГ „Райна Княгиня”,  ДГ №3, ДГ №4, ДГ „Лилия”, ПМГ „Иван Вазов” и СУ „Любен Каравелов”.

За децата в ДГ „Слънце” са  предвидени пешеходни разходки на тема „Движим се безопасно по улицата", спортни и състезателни игри и изложба на тема „Моят град – красив и безопасен”.

И  двата филиала на ДГ №3 ще организират за децата от предучилищна група игри на двора и ще бъдат представени презентации, отново насочени към  безопасното предвижване по улиците.

ДГ „Райна Княгиня” е организирала на 17.09.2020г. колективно рисуване за децата на тема „Детето на улицата безопасно” и игри по безопасност на движението, а на 21.09.2020г. ще се проведе „Модно шоу за дрехи на велосипедисти” и „Ден без автомобили” – „Да отидем в детската градина пеша”.

ДГ №4 за отбелязване на ЕСМ е организирала  за децата презентации, музикално подвижни игри на открито на тема „Аз се придвижвам безопасно” и рисунки на тема „Избери как да се придвижиш”.

В ДГ „Лилия” за различните възрастови групи са предвидени редица мероприятия, като забавно пътешествие за децата, с цел разбиране и демонстриране на необходимостта от различно поведение и спазване на правилата за безопасност на движение.  За по-малките „Безопасна приказка” – четене на открито на „Приказка за светофара” и „Зебрата и знаците”. На 21.09.2020г. ще се проведе  практическа демонстрация за безопасно предвижване и ориентиране в пространството на тема „Пътуване до детската градина” и запознаване с цветовете на светофара.

В ПМГ „Иван Вазов” на 21.09.2020г. ще се проведе инициативата  „Да отидем на училище без автомобил”.

В СУ „Любен Каравелов” УК по БДП определя  21.09.2019 г. като Ден без използване на автомобилен транспорт за идване на работа от педагогическия и непедагогическия персонал на училището или споделено пътуване при невъзможност от придвижване пеша. Беседа по темата на първата родителска среща и запознаване на учениците от всички класове в първия час на класа.  Игри на учениците от началните класове, уроци по безопасно пресичане на улиците до училище и парк Марица“.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    Простаци
    1 -1
    19:22, 16 сеп 2020
    Простаци, и най-обикновените неща превърнахте в европейско насърчаване и ако не бяха те, нямаше да можем да ходим! И пак един от първите е мафиота - директор на у-ще " Любен Каравелов". То не бяха манипулации, за да стане директор , делегирани бюджети, кражби. Позор!

Още новини

Последни новини